Foto: Pexels

Kompanija Coca-Cola od veljače započinje s prodajom boca gaziranih pića od 100 posto reciklirane plastike na svom najvećem tržištu, u Sjedinjenim Američkim Državama. Coca-Cola će prvi put u prodaju staviti boce od 13,2 unci odnosno 400 mililitara, prenosi CNN.

Do kraja ljeta, nova veličina boca bit će predstavljena i kroz druge brendove gaziranih pića poput Spritea koji će, osim veličine i novog načina izrade boce, imati izmijenjenu boju ambalaže iz zelene u prozirnu, stoji u priopćenju za medije. Boce od 100 posto reciklirane plastike bit će dostupne na 19 svjetskih tržišta.

“S obzirom na naš opseg i resurse, svjesni smo svoje jedinstvene prilike i jasne odgovornosti da napravimo pozitivnu promjenu u globalnoj krizi s plastikom, što nas približava ambicioznom ciljevima u smislu ‘Svijeta bez otpada'”, rekla je Alpa Sutaria, potpredsjednica i generalna direktorica Odjela za održivost u priopćenju.

“World Without Waste” odnosno “Svijet bez otpada” plan je kojim su se u Coca-Coli obvezali da će do 2030. godine za svaku bocu ili limenku koju prodaju, pomoći prikupiti i reciklirati istu količinu prazne ambalaže s tržišta te da će koristiti ambalažu koja se sastoji od 50 posto recikliranog materijala. Uz to, iz kompanije su obećali da će do 2025. reciklirati 100 posto primarne ambalaže koju globalno plasiraju, prenosi Hina. Uporabom boca potpuno izrađenih od reciklirane plastike, kompanija bi smanjila korištenje nereciklirane plastike u odnosu na 2018. godinu i to za 20 posto u Sjevernoj Americi.

Prema podacima udruge #breakfreefromplastic, Coca-Cola je već tri godine na prvom mjestu najvećeg svjetskog zagađivača plastikom. Otpad iz Coca-Cole nađen je u 51 zemlji, a ukupno je zabilježeno čak 13.834 komada otpada, stoji na stranici udruge.