Foto: HINA/ Damir SENČAR/ ds

Gašenjem paraolimpijskog plamena na Olimpijskom stadionu u Tokiju, jučer su i službeno su završene 16. ljetne Paraolimpijske igre na kojima je nastupilo rekordnih 4537 sportaša iz 162 zemlje među kojima i 22 hrvatska paraolimpijca, prenosi Hina.

Rušenje diskriminacije

Hrvatski sportaši s invaliditetom nastupili su u rekordnih osam sportova i osvojili rekordnih sedam medalja – tri srebra i četiri bronce. Do sada su hrvatski paraolimpijci najviše medalja osvojili 2012. u Londonu i 2016. u Rio de Janeiru, po pet. Predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Andrew Parsons je istaknuo da su tokijske Igre “nadmašile sva očekivanja”.

Na tradicionalnom mimohodu zastava sudionika POI, hrvatski stijeg nosio je paratekvondaš Ivan Mikulić koji je posljednjeg dana natjecanja osvojio srebro. Paraolimpijska zastava sada je u rukama Pariza, domaćina sljedećih ljetnih POI 2024. godine. Bit će to prvi put da se ljetne POI održavaju u Francuskoj, dok je Tokio ušao u povijest kao prvi grad koji je dva puta održao ljetne OI i POI (1964, 2020).

Na sportskom terenu i ove su Igre ponudile bezbroj nevjerojatnih priča. Bile su pokretač promjena za rušenje društvenih barijera diskriminacije za osobe s invaliditetom.

Kineska dominacija

Kineski sportaši s invaliditetom dominirali su Paraolimpijskim igrama. Osvojili su 207 medalja, pri čemu 96 zlatnih. Drugo mjesto na ljestvici medalja zauzimaju Britanci sa 124 medalja od kojih je 41 zlatna, dok su treći Amerikanci sa 104 medalje i 37 zlata.

Hrvatska na ljestvici medalja zauzima 65. mjesto od 86. zemalja koje su osvajale odličja. Sveukupno su sudjelovali sportaši iz 163 zemlje. Najuspješniji sportaši ovogodišnjih POI su ukrajinski plivač Maksim Kripak s pet zlata, srebrom i broncom, dok je bjeloruski plivač Ihar Bok osvojio pet zlata.

Prvu hrvatsku medalju u Tokiju osvojio je Velimir Šandor koji je bio srebrni u bacanju diska u kategoriji F52, a potom su Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić osvojile broncu u ekipnom natjecanju stolnoteniskog turnira. Uslijedilo je srebro Ivana Katanušića u bacanju diska u kategoriji F64, te bronce Dine Sinovčića na 100 m leđno i Mikele Ristoski u skoku u dalj. Posljednjeg dana natjecanja tekvondaš Ivan Mikulić je osvojio srebro, a Deni Černi broncu u bacanju kugle u kategoriji F33.

Hrvatski sportaši s invaliditetom do sada su na ljetnim paraolimpijskim igrama osvojili ukupno 26 medalja, Hrvatska sada ima pet zlatnih, osam srebrnih i 13 brončanih medalja. Najuspješnije su bile POI u Pekingu 2008. godine s tri zlata i srebrom, dok je najviše medalja osvojeno upravo u Tokiju, sedam.