StoryEditor

UJEDINJENO KRALJEVSTVO Brexit dolazi samo kao pogoršanje već postojeće krize

Carine, izvozne kvote i druge regulacije mogle bi produžiti krizu koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa za još godinu dana
Autor:
Global.
28/11/2020 u 11:30 h
Velika Britanija izlazi iz Europske Unije
Velika Britanija izlazi iz Europske UnijeFREEPIK
"Bojim se da će sljedeće godine gospodarska slika britanske ekonomije biti još gora od trenutne", poručio je ekonomist Anatole Kaletsky za CNBC. Iz britanskog Ureda za odgovornost o budžetu prije nekoliko dana kazali su da no-deal Brexit može smanjiti britansku ekonomiju za 1,5 posto u odnosu na gdje se nalazila prije pet godina.

Produženje krize

Ovih dana najviše se raspravlja o ribolovnim pravima, državnoj pomoći britanskim kompanijama, ali i o generalnim posljedicama koje će Brexit dodatno nanijeti gospodarstvu u nadolazećim danima, piše CNN. Carine, izvozne kvote i druge regulacije koje će od 1. siječnja biti postavljene kao barijere u slobodnom trgovanju Ujedinjenog Kraljevstva, ako ne dođe do dogovora, mogle bi za još godinu dana produžiti krizu koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa. https://www.youtube.com/watch?v=YzWOaofXhMM Britanski ministar financija Rishi Sunak ove je srijede na sjednici parlamenta rekao da će država potrošiti 5,7 milijardi funti u nadi da u što većoj mjeri suzbije rast nezaposlenosti kroz mjere koje uključuju stvaranje radnih mjesta za mlade i povećavanje kapaciteta centara za podršku pri zapošljavanju, prenosi Telegraph. "Zdravstvena uzbuna i dalje nije gotova, a naša ekonomska je tek počela", poručio je Sunak na sjednici. Trgovački odnos između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva težak je skoro 900 milijardi funti, a guverner Engleske Banke, Andrew Bailey za The Guardian je rekao da bi no-deal Brexit vrlo lako mogao prouzročiti veću štetu nego sama pandemija. Čak i ako dođe do dogovora između UK i EU, britanske kompanije osjetit će porast troškova vezanih uz nova granična i carinska pravila koja stupaju na snagu u trenutku kada Brexit zaživi.
19. travanj 2024 20:20