StoryEditor

UMJETNIČKA DRAMA NA DOLCU Oslikani murali ipak pobijedili sivilo na zidovima

Autor:
Global.
04/06/2022 u 11:00 h
<p>Novonastali mural na Dolcu</p>
Novonastali mural na DolcuLARA ŽAGAR

Na Dolcu se proteklih dana odvijala umjetnička drama. Zavod za zaštitu spomenika vratio je sivilo na zid gdje je nekoć stajao šareni mural s motivima licitarskog srca, svirača, kokoši i voća. Mural se nalazio na zidu kod stuba koje vode do Dolca, a djelo je to akademskog slikara Mislava Lešića koji je komentirao da ne zna točan razlog ove odluke konzervatora.

"Mural nije bio pošaran, on je bio dokaz da se jednim radom u centru grada može očuvati spomenik koji na kraju i Zagreb štiti", objasnio je Mislav. Dodao je i kako je dozvola za opstanak murala trajala godinu dana, no razne molbe su poslane za produljenje, koje je grad Zagreb odbio.

No iz Grada pak kažu drugačije. Grad Zagreb tvrdi da nisu zaprimili nikakav zahtjev za produženjem roka projekta i da se površine po isteku dozvole moraju sanirati sivom bojom.

Neko vrijeme, sivilo je "krasilo" stube na Dolcu, no onda se pojavio još jedan zanimljivi mural.

Foto: Boris Bare

Zagrepčani nisu bili nimalo sretni odlukom Zavoda, te mnogi postavljaju pitanje zašto fokus nije na grafitima punima mržnje po gradu. Na to pitanje Hrvatsko društvo likovnih umjetnika odgovara da ne postoji dostatan mehanizam održavanja čistih fasada zgrada u Zagrebu. Dodaju kako apeliraju na jaču borbu protiv protuzakonitog grafiterstva posebice na objektima koji su zaštićeno kulturno dobro.

Suprotno tome, Grad Zagreb odgovara da se "grafiti s neprimjerenim izgledom/ porukama uklanjaju se redovito, sukladno Odluci o zaštiti objekata od grafita te Odluci o komunalnom redu".

Mural je dio jednogodišnjeg projekta Ulični triptih udruge "Preuredi moju pumpu" te se provodio od 12. ožujka 2021. do 12. ožujka 2022. Umjetnik Mislav Lešić rekao je i da čak nije slikao na samome zidu zgrade, već na pločama koje pokrivaju prozore.

19. travanj 2024 14:20