StoryEditor

UNIZG MEĐU NAJBOLJIMA Najbolji rezultat koji je zagrebačko sveučilište postiglo u zadnjih osam godina

14/12/2022 u 08:12 h
12993
EMMA MATIJEVIĆ/GLOBAL

University Ranking by Academic Performance (URAP) objavio je listu najboljih svjetskih sveučilišta za akademsku godinu 2022./2023. Po njihovoj procijeni Sveučilište u Zagrebu zaslužilo je 397. mjesto, što je ujedno i najbolji rezultat koji je Sveučilište postiglo u zadnjih osam godina. 

Na listi međunarodnog rankinga URAP nalazi se 3000 visokoobrazovnih institucija, a prvo mjesto zauzelo je Sveučilište Harvard. Osim njega na prvih 30 mjesta našlo se još nekoliko sveučilišta iz Sjedinjenih Američkih Država kao i iz Engleske, Kine, Kanade i Francuske.

Zagrebačko sveučilište prema njihovoj procjeni najbolje je u Hrvatskoj, a na listu su ubrojili i nekoliko sveučilišta iz ostatka države. Sveučilište u Splitu proglašeno je 1201., ono u Rijeci je na 1415. mjestu, a osječko sveučilište je još 98 mjesta niže. Također, Sveučilište Sjever iz Koprivnice i Varaždina svrstano je kao 2254. po redu.

Lista URAP pokriva oko 12 posto svih sveučilišta na svijetu što ju čini jednom od najopsežnijih, prenio je UNIZG. Uz to se procjenjuje da je objektivnija od onih rangiranja koji do podataka dolaze od samih sveučilišta koje ocjenjuju. URAP u svom istraživanju gleda visokoobrazovne institucije s najvećim brojem objavljenih radova. Publikacije su temelj njihove metodologije, a osim toga institut u obzir uzima njihovu kvalitetu i kvantitetu, citate te koliko je sveučilište uspješno u međunarodnoj istraživačkoj suradnji.

Vezani članci
19. travanj 2024 07:51