Foto: Promo

Na ovogodišnjem, 15. Job Fairu, sajmu poslova u organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Centra karijera FER-a, Saveza Studenata FER-a i Kluba studenata elektrotehnike (KSET) predstavilo je 134 poduzeća, a posjetilo ga je više od 5000 studenata. Program je svečano otvoren u sportskoj dvorani Martinovka, a otvorio ga je dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Gordan Gledec, koji je istaknuo da su potrebe tržišta rada na području ICT-ja znatno veće od broja studenata koji završe fakultet. Dodao je da će se FER u budućnosti upravo zbog velikih potreba tržišta za mladim IT-jevcima okretati međunarodnom tržištu.

“Ovogodišnji Job Fair bilježi rast izlagača, poslodavaca i tvrtki za 30 posto i upravo je ovaj sajam prilika za poslodavce da vide svoje buduće radnike, ali i za studente da upoznaju svoje buduće zaposlenike i fokusiraju se na ono što im je potrebno u traženju posla. Prvo mjesto na fakultetu je studij, a onda rad. Nadam se da će oni poslodavci koji zapošljavaju studente imati razumijevanja za njihov studij, jer studij studentima mora biti prioritet”, dodao je dekan.

Studentima i cijelom organizacijskom timu čestitao je i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, koji je naglasio da je FER jedan od malobrojnih centara izvrsnosti i pameti važnih za hrvatsku budućnost. Job Fair su posjetili i drugi visoki uzvanici, savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje, Jadranka Žarković, posebni savjet predsjednika Republike za energiju i klimu, Julije Domac, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju iz Ministarstva obrazovanja i sporta, Hrvoje Meštrić i dogradonačelnik Grada Zagreba, Luka Korlaet.

Kroz dva dana održavanja sajma studenti su mogli poslušati 24 zanimljiva talka i sudjelovati na 16 radionica. Prvi dan održavanja Job Faira na središnjoj pozornici izmijenili su se govornici iz tvrtki Ericsson Nikola Tesla, Syntio, Memgraph, Končar te mnogi drugi. U 13 sati, u zanimljivoj panel raspravi na temu umjetne inteligencije, sudjelovat će predstavnici tvrtki RealNetworks, Gideon i OptimoRoute.

“Ideja Job Faira nastala je 2004. godine kada je prvi puta realiziran u organizaciji udruga BEST Zagreb, KSET i Saveza studenata FER-a. Organiziran je gotovo svake godine, a značajan napredak u organizaciji Job Faira bila je 2016. godina kada se nakon osnivanja Centra karijera u organizaciju uključio Fakultet elektrotehnike i računarstva. Tako je od studentske inicijative narastao događaj koji je postao sinonim za pronalazak poslovnih prilika i početak karijere te jedan od važnijih karijernih događaja u STEM području u Hrvatskoj”, zaključili su Nikolina Relić, karijerna savjetnica Centra karijera FER-a i Marin Capan, predsjednik Saveza studenata FER-a i voditelj Kluba studenata elektrotehnike.