Foto: Pixabay

Ivanka Canki, zagrebačka humanitarka te učiteljica birotehničke struke, nakon smrti u ostavila je novac I. gimnaziji u Zagrebu, a njoj u čast gimnazija je osnovala Zakladu Akica. Dobila je ime po nadimku učiteljice, a kroz nju će se dijeliti stipendije učenicima slabijeg imovinskog stanja te onima bez odgovarajuće roditeljske skrbi tijekom daljnjeg školovanja na fakultetima, piše 24sata.

Gimnazija će svake godine dodjeljivati dvije stipendije u vrijednosti od 12.000 i 6000 kuna, a prvi krug počet će nakon završetka državne mature u kolovozu 2021. godine. Dobitnike će birati Upravni odbor Zaklade, a u konačnoj odluci sudjelovat će i dvije bliske osobe Ivanke Canki.

“Učenici će se prijavljivati za stipendiju, a ona će biti dodjeljivana prema unaprijed poznatim kriterijima – uspjeh u školi, uspjeh na državnoj maturi, primanja po članu obitelji, obiteljska situacija i izvannastavni uspjesi učenika. Međutim, i mi kao škola planiramo određene akcije poput koncerata, sakupljanja donacija i slično da bismo osigurali dodatni priljev sredstava u Zakladu”, pojasnila je ravnateljica I. gimnazije Dunja Marušić Brezetić, prenosi Priznajem.hr.

Gospođa Canki, osim što je 30 godina predavala slijepim i slabovidnim učenicima u Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, 13 je godina obnašala dužnost ravnateljice Centra. Njezin dom nalazio se u blizini zagrebačke gimnazije, a odrasla je kao siroče, doznaje Metropolitan.hr. Preminula je u 86. godini života, 2015. godine.