StoryEditor

WOODWARDOV ‘RAGE‘ Knjiga o Trumpu jedna od najprodavanijih u Americi

Izdavačka kuća Simon & Schuster najavila je i četvrto izdanje, a ukupno će biti otisnuto 1,3 milijuna kopija
Autor:
Tekst: Ivan Marić
27/09/2020 u 20:26 h
knjiga<br />
27.09.2020.<br />
foto: Pixabay
knjiga 27.09.2020. foto: PixabayPIXABAY
U prvom tjednu prodano je preko 600.000 primjeraka nove knjige "Rage" o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, prenosi HINA. Od izlaska u knjižare jedna je od najprodavanijih knjiga, a izdavačka kuća Simon & Schuster najavila je i četvrto izdanje. U planu je otisnuti 1,3 milijuna knjiga.

Nadopunjeno iskazima svjedoka

U knjizi je američki novinar, ujedno i autor knjige, Bob Woodward skupio 17 intervjua koje je vodio s aktualnim američkim predsjednikom od prosinca 2019. do srpnja 2020. godine, piše The New York Times. Knjiga je nadopunjena i iskazima svjedoka. "Rage" je svojevrsni nastavak bestselera "Strah: Trump u Bijeloj kući" objavljenog prije dvije godine. U Rageu pisac otkriva javnosti mnoge dotad nepoznate podatke koje prijete ozbiljno poljuljati Trumpovu administraciju. Još u veljači američki je predsjednik svjesno umanjivao opasnost koju je predstavljao koronavirus, što Đivo Đurović, Telegramov američki dopisnik, smatra da ključnim potezom za nespremnost Sjedinjenih Američkih Država za pandemiju. Trumpova jedina briga bila je ne izazvati paniku koja bi poremetila ekonomsku situaciju u zemlji koju čekaju izbori. Znanstvenik William Hasseltine, poznat po svome radu o HIV-u, smatra da je ta odluka koštala živote tisuće građana.

Otkrio i velike tajne

U jednom od intervjua Trump je otkrio i da je SAD uspio proizvesti nuklearno oružje kakvo još nije viđeno, što se smatra državnom tajnom najveće važnosti. Bob Woodward javnosti je otprije poznat kao čovjek koji je s kolegom, Carlom Bernsteinom, otkrio aferu Watergate. Nakon toga predsjednik Richard Nixon podnio je ostavku. "U skoro pola stoljeća, nijedna druga osoba – uključujući one koji drže službenu moć poput zakonodavaca i tužitelja – nije učinio toliko kako bi rasvijetlio moderne predsjedničke mandate i pomogao u razumijevanju devet osoba koje su bile predsjednici kao što je to učinio Woodward, koji je jedino držao neslužbenu moć znatiželje, bilješki i snimača zvuka", napisao je u svom osvrtu na "Rage" politički novinar John F. Harris, piše Politico.
25. travanj 2024 11:31