Mnogi će kazališni zastori zbog gradonačelnikove politike ove godine ostati spušteni (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)

Grad Zagreb je na sjednici Gradske skupštine u četvrtak ukinuo financiranje kulturnih projekata za 2020. godinu. Uz protivljenje oporbe zastupnici stranaka Milan Bandić 365 i Hrvatske demokratske zajednice odlučili su staviti izvan snage odluku o hitnoj isplati novca za javne potrebe u kulturi te pokrivanju troškova najma.

Riječ je o zaključku koji je Gradska skupština usvojila na sjednici 19. ožujka na prijedlog Kluba nezavisnih zastupnika, prenosi Hina.

Ova odluka Gradske Skupštine znači da ove sezone neće biti nikakvih novih predstava, a za neke umjetnike označit će i prestanak rada

Tako se ove godine neće isplatiti programska sredstava gradskoj nezavisnoj kulturi, kao ni prva četvrtina ukupnih programskih sredstava javnim kulturnim ustanovama. Radi se o velikom udarcu na kulturu grada Zagreba koji će utjecati na razinu, kvalitetu i količinu kulture u Zagrebu, tvrdi Buga Marija Šimić, operna pjevačica, glumica i voditeljica nezavisnog kazališta Mala Scena.

Ova odluka Gradske Skupštine znači, objašnjava Šimić, da ove sezone neće biti nikakvih novih predstava, a za neke umjetnike označit će i prestanak rada.

“Mi ne ovisimo samo o gradskom proračunu, zato i jesmo nezavisni, ali ovako nešto napraviti jako je velik pogodak za kulturu”, ističe mlada glumica. Dodaje da nezavisna scena na ovu odluku mora zajednički odgovoriti, ali da su još uvijek u šoku pa tek kreću razmišljati o daljnjim koracima.

“Pokušavam biti optimist i razmišljam što sada dalje možemo napraviti, ne samo ići u borbu, nego što možemo napraviti i bez toga”, kaže Šimić i objašnjava da je odlika umjetnika da pronađu rješenje za sve probleme s kojima se susretnu.

“Odradimo i volonterski masu posla, samo da našoj publici damo ono što smo namjerili”, napominje Šimić.

Ovu odluku Marko Torjanac, jedan od nezavisnih vijećnika, nazvao je neviđenim presedanom, kako prenosi Večernji list.

“Grad Zagreb nema dovoljno sredstava pa se štedi tamo gdje je neprimjereno štedjeti. Pogotovo u ovom trenutku kad znamo da je kultura zbog pandemije i potresa jedan od najugroženijih sektora”, rekao je Torjanac na Sjednici.

Istaknuo da se radi o programskim sredstvima i pokrivanju troškova prostora za nezavisne kulturne djelatnike koji trenutno ne mogu zarađivati pa je to, kaže Torjanac, najmanje što Grad može učiniti.