StoryEditor

ZAVRŠILI XI. BOBIJEVI DANI ‘Svoga tela gospodar‘ apsolutni je pobjednik festivala

Posebna priznanja odlaze u Vinkovce, Karlovac i Varaždin

Autor:
Josipa Čović
26/11/2022 u 07:56 h
11152
PEXELS

Dva priznanja, četiri nagrade i 14 kazališta obilježilo je 11. Bobijeve dane smijeha koji su se održali u Histrionskom domu u Zagrebu od 6. do 22. studenog. Zagrebačka je publika mogla uživati u kvalitetnoj kulturi humorističnog scenskoga izričaja u ovih nekoliko dana. Branko Babac kao predstavnik publike uz kritičara Tomislava Kurelca i glumice Ankice Dobrić činio je žiri festivala. Komedijom Mali raj, redatelja Zorana Mužića, otvoren su te ujedno i zatvoreni ovogodišnji Bobijevi dani, piše Hina.

Nagrađivani talenti

Apsolutni je pobjednik predstava "Svoga tela gospodar", Glumačke družine Histrion, koja je proglašena najboljom na festivalu. Kako predstava, tako i njezini glavni glumci Dajana Čuljak i Filip Detelić nagrađeni su za najbolju mušku i žensku ulogu festivala. Glumci su publici uspjeli prikazati svoje likove s fizičkim nedostatcima, gdje nisu izazvali porugu i podsmijeh, pokazavši da bez obzira na ideologije društva i stereotipe koji u njemu vladaju, možemo biti gospodari svoga tijela.

Nagrada je pripala i Damiru Lončaru za ulogu tenora Tita Merellija u predstavi Ludnica s tenorima u produkciji Gradskog kazališta Komedije. Lončar je u jednoj predstavi utjelovio dva lika s istom zadaćom i talentima u opernom pjevanju, no sasvim drugačijih korijena i društvenog statusa.

Priznanja za žena

Ravnatelj Histriona, Zlatko Vitez, posebna priznanja dodijelio je koprodukciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac za predstavu Tri i pol sestre. Predstava je preslika ženske snage koja odolijeva kušnjama u kojima su se žene kroz povijest nalazile, a s kojima se suočavaju i u današnjem okruženju. To su obiteljski sukobi, životni prevrati, tajne, ljubav, spletke i nametnute vrijednosti, piše Ka portal.

Posebno priznanje nije zaobišlo ni Anu Begić Tahiri za glavnu ulogu u predstavi Ja, trudnica, Teatra Kerekesh iz Varaždina. Glumica je publici približila kompleksnost stanja trudnoće u društvu koje zadire u privatni život mladih žena, ali i sustava koji često krši njihova reproduktivna prava.

"Smijeh, kojega dobijemo kao rezultat kazališnog umijeća, stoji nasuprot zahtjevnih dramatičnih i teških vremena u kojima živimo", istaknuo je Mužić za Večernji list, a ujedno je i to poruka ovoga festivala.

Vezani članci
27. srpanj 2024 06:02