Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Zagreb Film Festival kao potpisnik europske inicijative We Choose Reuse, koja se zalaže za višestruku uporabu materijala i recikliranje s ciljem smanjenja zagađenosti plastičnim otpadom, u svojem 19. izdanju sa svojim neslužbenim sloganom “Reciklirajmo sve osim filmova!” želi znatno povećati ekološku osviještenost posjetitelja festivala.

“S našim dragim prijateljima Zelenom akcijom i Okolišnim festivalom organizirali smo niz aktivnosti kako bi ZFF postao zeleniji. Ove godine je ograničena uporaba papira i plastike“, govori asistentica produkcije ZFF-a Dina Uglešić te objašnjava da festivalski katalog izlazi isključivo u digitalnom obliku, programske knjižice otisnite su na recikliranom papiru, a cjelokupni festivalski merch izrađen je od recikliranih i ekološki prihvatljivih materijala.

Recikliranje se potiče i kod posjetitelja, a povodom toga organizatori su u predvorju Kina SC u Studentskom centru postavili “ormarić razmjene” koji posjetiteljima služi kao poticaj da svoje predmete, poput knjiga i odjeće, razmijene s drugim posjetiteljima kojima će neki od tih predmeta možda biti korisniji. Svi predmeti, koji na kraju festivala ne budu razmijenjeni, donirat će se socijalnoj zadruzi Humana Nova.

“Na svim festivalskim lokacijama dostupne su kartonske kutije za reciklažu, a svi zainteresirani mogu na Zelenom otoku od 17. studenog reciklirati malu električnu opremu poput kamera, mobitela ili starih VHS kazeta. Zauzvrat će biti nagrađeni kartama za određene filmove iz glavnog dugometražnog programa”, ističe Uglešić.

Također, organiziran je i online kviz na Facebook stranici Zelene akcije koji testira znanje o klimatskim promjenama, a najboljih 40 sudionika, s više od 70 posto riješenosti, nagrađeni su s jednom ulaznicom za određeni film iz glavnog programa u Kinu SC.