StoryEditor

ZOOLOŠKI VRT U Zagreb stigao par dvoprstih ljenivaca

Posljednji od njihove vrste koji je živio u Zagrebu bio je ljenivac Miško
Autor:
Global.
20/10/2020 u 20:41 h
Ljenivac
LjenivacPIXABAY
Na Međunarodni dan ljenivaca jučer je u Zoološkom vrtu grada Zagreba predstavljen par dvoprstih ljenivaca, pohvalili su se na društvenim mrežama.

Obožavatelji izležavanja

Posljednji ljenjivac ove vrste koji je živio u Zagrebu bio je ljenivac Miško kojeg nema već 12 godina. Tako će nakon više od desetljeća posjetitelji zoo-a ponovno imati priliku vidjeti dvoprste ljenjivce. U Zagreb se doselio ljenivac Ennio, dvogodišnjak porijeklom iz Njemačke i četverogodišnjakinja Matilda, koja dolazi iz Mađarske. Dok Matilda najčešće vrijeme provodi drijemajući u svojoj kućici, Ennio uživa u izležavanju na otvorenom, opisali su iz zološkog vrta. [embed]https://www.instagram.com/p/CGkGxj7JAvc/[/embed] Ono što je karakteristično za dvoprste ljenivce je da su aktivni po noći, biljojedi su, a ujedno i najveća vrsta ljenivca. "Ljenivci gotovo polovinu dana prespavaju. Život provode u krošnjama, a na tlo se spuštaju svakih nekoliko dana samo da bi obavili veliku nuždu ili se preselili na drugo stablo. Njihov izmet otkriva kada su spremni za razmnožavanje", objašnjava na web stranici Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta.

Najsporiji na svijetu

Najveća brzina kojom se ljenjivac kreće iznosi 1,5 metara u jednoj minuti, što ih uvrštava na popis najsporijih sisavaca na svijetu. Osim što postoje dvoprsti, postoje i oni troprsti. Zoološki vrt u subotu, 24. listopada od 11 do 15 sati organizira poučni program o ovoj životinjskoj vrsti. U edukativnom kutku ispred Tropske kuće, gdje su Ennio i Matilda smješteni, osim o ljenivcima govorit će se i o tamarinima, crnokljunim tukanima, kajmanima, šarenim boama i otrovnim žabama. https://www.instagram.com/p/CGkjOypJ4-r/
26. travanj 2024 11:57