StoryEditor

AMERIČKI MEĐUIZBORI Demokrati osvajaju Senat, Republikanci okrivljuju Trumpa za loše rezultate

Iako nemaju Senat, Republikanci bi mogli imati prevlast u Zastupničkom domu

13/11/2022 u 22:24 h
<p>Zastava Sjedinjenih Američkih Država</p>
Zastava Sjedinjenih Američkih DržavaPexels

Pobjede demokratskih kandidata, senatorice Catherine Cortez Masto u Nevadi i senatora Marka Kellyja u Arizoni, donijele su prednost Demokratskoj stranci u utrci za prevlast nad Senatom, inače gornjem domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, piše Associated Press. Demokrati tako trenutno imaju 50 mjesta, dok Republikanci imaju 49.

Iako se čeka drugi krug izbora u saveznoj državi Georgia, Demokrati će bez obzira na pobjednika imati prevlast u Senatu jer u slučaju odnosa snaga 50-50 odlučujući glas imat će potpredsjednica Kamala Harris.

Cortez Masto prva je latinoamerička senatorica, a pobijedila je republikanskog kandidata Adama Laxalta, bivšeg glavnog državnog odvjetnika Nevade kojeg je podržao bivši predsjednik Donald Trump. Pobjeda Cortez Masto donijela je prednost i predsjedniku Joeu Bidenu koji bilježi nisku popularnost među građanima.

Biden je na polovici mandata, a upravo američki međuizbori često određuju okolnosti buduće predsjedničke utrke. Biden je kazao da je zadovoljan rezultatima i odazivom na izbore, dok je ranije najavio mogućnost za kandidaturu na izborima 2024. godine, piše The Guardian.

Iako su se Republikanci nadali dominaciji nad Senatom i "crvenim valom" diljem SAD-a, ostali su razočarani nakon niza poraza u određenim saveznima državama poput Pennsylvanije gdje je njihov kandidat Mehmet Oz, poznati kontroverzni liječnik, izgubio od demokrata Johna Fettermana. Republikanci su za loše rezultate okrivili Donalda Trumpa koji je podržao brojne kandidate na međuizborima i ranije najavljivao mogućnost za treću predsjedničku utrku, piše Associated Press. 

Ipak, Republikanska stranka mogla bi osvojiti Zastupnički dom, inače donji dom američkog Kongresa. Još se broje glasovi izbora, a Republikanci trenutno imaju 211 mjesta, dok Demokrati imaju 204. Za prevlast nad Zastupničkom domom potrebno je 218 mjesta, piše BCC

Vezani članci
28. travanj 2024 06:12