StoryEditor

DOMINACIJA ENGLEZA Vratar Irana morao je čak šest puta po loptu u vlastitu mrežu

U drugoj utakmici skupine A, Nizozemska je slavila protiv Senegala, dok je druga utakmica skupine B završla bez pobjenika

Autor:
Mihael Farkaš i David Novak
22/11/2022 u 06:00 h
14349
Freepik

SKUPINA A

Senegal- Nizozemska 0:2 (Gapko 84" Klassen 90+9")

Nakon pobjede Ekvadora nad Katrom, u drugoj utakmici skupine A sastali su se Nizozemska i Senegal. Iako bi se prema rezultatu moglo reći da je Nizozemska vrlo lako osvojila tri boda protiv Senegala, kroz cijelu utakmicu je bila drukčija situacija na terenu. Uz veselu, raspjevanu i plesnu skupinu senegalskih navijača te unatoč izostanku bitnog senegalskog asa i najboljeg igrača, Sadio Manea senegalska reprezentacija je odigrala vrlo odvažno, borbeno i hrabro protiv favorita Nizozemske.

Od prve minute, obje momčadi su krenule u napad te se je Nizozemska itekako moralo dobro braniti od prodora i akcija reprezentacije Senegala. Senegal je stvarno stvarao prilike, no čvrsta obrana Nizozemaca pod vodstvom iskusnog braniča Virgila Van Dijka uspjela je zaustaviti svaku šansu i priliku protivnika. Zvijezda "Oranja" Frenkie de Jong u jednom trenutku, na sredini prvog poluvremena nije uspio iskoristiti čistu šansu za zgoditak, a kasnije je u vlastitom šesnaestercu dodao loptu senegalskom igraču i umalo "skrivio" gol.

Ključan trenutak utakmice se je dogodio u 84. minute nakon velike greške senegalskog vratara Edouarda Mendyja koji je u skoku promašio loptu te je Cody Gapko glavom pogodio mrežu. Pred sam kraj susreta, u 99. Minuti, Davy Klassen uspijeva ugurati loptu u mrežu nakon što je vratar uspio obraniti udarac Memphisu Depayu, ali se lopta nesretno odbila do Klassena kojemu nije bio problem zabiti iz te pozicije.

SKUPINA B

Engleska-Iran 6:2 (Bellingham 35', Saka 43',62', Sterling 45+1', Rashford 71', 89'/Taremi 65', 90+13' (11 m))

Osam golova, gotovo pola sata sudačke nadoknade u cijeloj utakmici. Pomalo teško za povjerovati, no tako je izgledala prva utakmica drugog dana Svjetskog prvenstva gdje je na otvaranju skupine B Engleska dočekala Iran. Već nakon osam minuta igre dogodio se prvi dugačak prekid - iranski vratar Alireza Beiranvand ostao je ležati na travnjaku te nakon desetak minuta izašao iz igre, a zamijenio ga je Seyed Hossein Hosseini koji se nije dobro proveo jer je loptu iz mreže morao vaditi čak šest puta.

Led je probio Jude Bellingham u 35. minuti za 1:0. Osam minuta kasnije Bukayo Saka udvostručava vodstvo, da bi u sudačkoj nadoknadi Raheem Sterling zabio i treći pogodak za Engleze. U drugom poluvremenu čekalo se na pogodak do 62. minute kada je drugi put precizan bio Saka, da bi tri minute kasnije Iran zabio; precizan je bio Mehdi Taremi, a akciju je započeo Dinamov desni bek Sadegh Moharrami. Samo 45 sekundi nakon ulaska u igru, u 71. minuti Marcus Rashford pogađa za 5:1, dok 18 minuta kasnije Jack Grealish zabija šesti pogodak za Engleze. Konačnih 6:2 postavio je Taremi iz kaznenog udarca u sudačkoj nadoknadi.

Sjedinjene Američke Države - Wales 1:1 (Weah 36'/Bale 82' (11 m))

Prvo kolo skupine B i drugi dan SP-a zaključile su momčadi SAD-a i Walesa koje su očito u dogovoru prije utakmice postignule solomonsko rješenje: po jedno poluvrijeme svakoj momčadi. Iako su čekali čak 64 godine da bi ponovno zaigrali na najvećoj svjetskoj smotri, Velšani u prvom dijelu nisu napravili ama baš ništa. Amerikanci su bila jedina momčad na terenu, dominirali su u posjedu i prilikama što im se i isplatilo u 36. minuti kada je nakon sjajne lopte u prostor Christiana Pulišića, Timothy Weah matirao velškog vratara Vaynea Hennesseyja za vodstvo 1:0.

U drugom poluvremenu - totalni obrat. Velšani su shvatili da od pasivne igre nema nade te su preuzeli inicijativu i posjed lopte, a na početku drugog dijela ušao je i visoki centarfor Kieffer Moore koji je odmah pokazao premoć u zračnim duelima te predstavljao veliku opasnost po američka vrata. Ipak, najviše se očekivalo od jednog čovjeka, Garetha Balea, koji nije bio previše raspoložen, sve do 80. minute kada je iznudio kazneni udarac za svoju momčad, uzeo loptu i silovito pogodio za izjednačenje. Krenuo je Wales i po pobjednički pogodak, no rezultat se nije mijenjao te su se obje momčadi morale zadovoljiti bodom.

Vezani članci
28. travanj 2024 12:09