StoryEditor

SMOTRA SVEUČILIŠTA Fakulteti se napokon opet predstavljaju uživo, ne nedostaje ni digitalnih sadržaja

Cilj je Smotre da svi zainteresirani budući i sadašnji studenti doznaju sve o studijskim programima zagrebačkih fakulteta i akademija

11/11/2022 u 18:51 h
6528
MATEA PETROVIC

Smotra Sveučilišta u Zagrebu ponovno se održava uživo, ali ovog puta ne više u Studentskom centru. Izložbeni štandovi svih fakulteta i akademija u Zagrebu bit će izloženi u Kongresnoj dvorani te dvorani Zimski vrt na Zagrebačkom velesajmu.

Smotra, 27. put, održava se u hibridnom obliku, što znači da će događaje uživo pratiti objave različitih digitalnih sadržaja od 10. do 12. studenoga. Prva dva dana, četvrtak i petak, Smotra je za sve posjetitelje otvorena od 9 do 18 sati, dok je program u subotu predviđen od 9 do 15 sati. Posljednja Smotra uživo bila je 2019. godine i na njoj je sudjelovalo oko 80 sudionika, a posjetilo ju je oko 15.000 ljudi iz cijele Hrvatske.

Na Zagrebačkom će velesajmu biti predstavljene sve 34 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, što uključuje 31 fakultet te tri umjetničke akademije. Smotra se svečano otvara u četvrtak u devet sati, a zatim slijedi panel-diskusija pod nazivom Student u središtu. Nakon toga fakulteti počinju sa svojim predstavljanjem, a svaki fakultet za to ima deset minuta.

Najprije će se predstaviti biotehničko, a zatim društveno područje, nakon čega slijedi predstavljanje studijskoga programa Teološkoga fakulteta Matija Vlačić Ilirik. Na samom će kraju posjetitelji moći čuti nešto više o humanističkom području. Program u petak počinje s predstavljanjem biomedicinskog područja i vojnih studija, što prati panel-diskusija o internacionalizaciji.

Za kraj ostaje predstavljanje prirodoslovnog i umjetničkog područja. Subota, ujedno i zadnji dan Smotre, rezervirana je za projekt batik studenata iz Indonezije, predstavljanje tehničkog područja te svečane dodjele priznanja najuspješnijim sudionicima Smotre. Sudionici tako mogu dobiti priznanje za poseban doprinos u edukaciji i informiranju posjetitelja, posebno uspješno predstavljanje na Smotri, izniman doprinos u organizaciji Smotre te mnoga druga.

Cilj je Smotre informiranje učenika završnih razreda srednjih škola, studenata, ali i svih ostalih o studijskim programima i upisnim uvjetima, opremljenosti pojedinih fakulteta kao i brojnim drugim zanimljivostima iz studentskog svijeta. Razmjenjivat će se iskustva o studentskom životu, o uvjetima smještaja studenata u Zagrebu, a budući će studenti moći dobiti i odgovore na jedno od najvažnijih pitanja: gdje se može zaposliti s određenim fakultetom.

Svi zainteresirani bit će u izravnom kontaktu sa studentima i zaposlenicima fakulteta jer će svaki fakultet imati svoj izložbeni prostor. U organizaciji Sveučilišta u Zagrebu, posjetitelji će moći dobiti i dodatne informacije o diplomskim, specijalističkim i doktorskim studijima koji se izvode na fakultetima i akademijama u Zagrebu. Govorit će se i o studentskoj praksi te sudjelovanju studenata u različitim domaćim i međunarodnim projektima, ali i o aktivnostima koje se na cijelom Sveučilištu provode zbog jačanja internacionalizacije.

Izjava rektora

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić uoči Smotre Sveučilišta poslao je poruku budućim zagrebačkim studentima te istaknuo da se znanja i kompetencije dobivene na hrvatskim fakultetima cijene i daleko izvan Hrvatske.

"Čak 353 godine kontinuiteta u znanstvenim istraživanjima i izobrazbi brojnih naraštaja studenata dokaz su izvrsnosti i zavidne kvalitete naših studijskih programa, a to ćete, vjerujem, prepoznati i sami", poručuje rektor zagrebačkog Sveučilišta budućim brucošima.

Lakušić ističe da su studenti u fokusu i njegova djelovanja i djelovanja njegovih suradnika, a glavni su im zadaci briga za visoku kvalitetu nastave na fakultetima i akademijama te briga o kvaliteti studentskog životnog standarda. Rektora posebno veseli rad i entuzijazam mnogih studentskih udruga koje Sveučilište podupire na razne načine, a naglasak je stavio i na podupiranje studenata u drugim aktivnostima, primjerice sportskim.

"Trudimo se da im studijske obveze prilagodimo sportskim izazovima koji ih očekuju. Studentske obveze sustavno prilagođujemo i svim studentima s posebnim potrebama", kaže rektor.

Zagrebački studenti imaju prigodu svoje znanje dodatno obogatiti i na mnogobrojnim europskim sveučilištima, a "za sve one koji požele dio svojih studentskih dana provesti na inozemnim sveučilištima, osigurali smo ugovore o studentskoj razmjeni s najeminentnijim europskim i svjetskim sveučilištima", ističe rektor.

"Želja nam je vaše studentske dane učiniti zanimljivima, inovativnima i dostojnima mladog čovjeka 21. stoljeća. Dođite i ne dvojite – tu smo za vas", pozvao je rektor.

Vezani članci
30. travanj 2024 07:52