StoryEditor

NINA SKOČAK ‘Mi mladi moramo biti buntovni i ići glavom kroz zid, to je jedini način da idemo naprijed‘

Diplomirana politologinja i novinarka, koja sa svojom listom sudjeluje na nadolazećim izborima za EU parlament, smatra da su upravo mladi ti koji će otkriti pozitivnu stranu politike

Autor:
Kristijan Kuveždić
20/05/2024 u 06:00 h
18339
PRIVATNA ARHIVA

Uoči izbora za Europski parlament, koji nas očekuju za manje od mjesec dana, razgovarali smo s Ninom Skočak. Ona je politologinja, novinarka i influencerica koja na društvenim mrežama promiče održivu modu i često se osvrće na političke teme koje nastoji približiti mladima, a sada se odlučila kandidirati za Europski parlament s nezavisnom Gen Z listom.

Studirala je paralelno novinarstvo i politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a trenutno živi u Bruxellesu i radi u jednom od savjetodavnih tijela Europske unije. Politikom se bavi već nekoliko godina i smatra da su upravo mladi ti koji će uvesti promjene i otkriti pozitivnu stranu politike. Okupila je tim od 12 mladih ljudi, sakupili su dovoljno potpisa za kandidaturu, a sada je u tijeku kampanja za nadolazeće izbore.

Što je presudilo kod odluke da ideš na izbore, koje su bile motivacije?

Ako neću ja, onda neće nitko. To je baš bio trenutak, ili sada ili nikada. Jako sam puno razmišljala o tome. U 12. mjesecu sam odlučila, što je za izbore prilično kasno. Jako kratko vrijeme za sve planirati. Užasno me smeta argument kako tamo odlazim samo zbog visoke plaće. Argument o visokim plaćama političara, koji je često spominjan u Hrvatskoj, nije prisutan u drugim europskim zemljama. Smatram da je to opasan narativ jer obeshrabruje kvalitetne ljude da se uključe u politiku. Također me smeta što se samo nova lica povezuju s novcem, dok iskusni europarlamentarci koji primaju slične plaće ostaju nezapaženi.

Misliš li da možeš privući i starije glasače, one koji nisu aktivni na društvenim mrežama?

Trudimo se privući starije glasače putem tradicionalnih medijskih kanala. Važno je da se naša poruka čuje i među starijom populacijom, iako smo po nazivu "Gen Z lista". Naša politika bi trebala biti inkluzivna za sve dobne skupine.

Koji su vam planovi za kampanju? Sigurno vam nije lako s obzirom na to da vas u timu i nije toliko puno...

Užasno je teško voditi kampanju, to sam tek sada shvatila. Shvatila sam zašto se ovo zove "politička arena". Treba nam vojska ljudi, novaca, vremena. Nama je najteže što imamo 12 ljudi na listi, a svi radimo. Ja si ne mogu dopustiti da si uzmem sada dva mjeseca slobodno i radim kampanju. Najvažnije je da kontinuirano idemo u medije, tako da se trudimo na besplatan način doći do svih. Ako mi dobijemo mandat, to će biti političko čudo.

Kakva očekivanja imate od europskih izbora?

Jako mi je drago što smo uopće postali kandidati. Mi smo zadovoljni i samo s time do sada. Ako dobijemo mandat, to će biti fenomenalno, a i ako ne, nećemo biti razočarani. Možda ja mogu mobilizirati slučajno 200 tisuća ljudi, a možda ne mogu niti dvije tisuće. Važno je da mladi shvate da podrška na društvenim mrežama nije isto što i glas na izborima. Nadamo se visokoj izlaznosti kako bismo dobili što više legitimiteta.

Kakva bi bila kao europska parlamentarka?

Ako postanem europarlamentarka, prvi korak bi bio uređenje svog ureda kako bi bio poticajan za mlade ljude. Iako nisam razmišljala previše o tome, vjerujem da bih se brzo prilagodila novoj ulozi i uživala u radu. Kada me pitaš što bi mi bio prvi konkretni potez, nemam pojma stvarno, nije mi bilo na vrhu pameti još.

‘Trudimo se privući starije glasače putem tradicionalnih medijskih kanala. Važno je da se naša poruka čuje i među starijom populacijom‘

Postaje li Andrej Plenković tvoj novi kolega u Bruxellesu?

Mislim da bi premijer Plenković trebao biti transparentniji u vezi svojih planova. Njegovo mjesto na vrhu liste za Europski parlament nije jasno objašnjeno javnosti, što stvara osjećaj nepovjerenja među biračima. Čudno je da osoba koja sastavlja vladu, prva na listi za Europski parlament. Nije mi jasno zašto nije transparentan.

Ipak, moramo prokomentirati i parlamentarne izbore. Kako komentiraš ishod?

Osjećam zabrinutost zbog ulaska ekstremne desnice u vladu po prvi put. Smatram da je to izuzetno opasno za demografsku ravnotežu i za prava žena, pogotovo jer su neki članovi te stranke odbili podržati direktivu protiv nasilja nad ženama. Još više me brine njihov stav prema određenim manjinama, što ne odražava put kojim bi Hrvatska trebala koračati. S obzirom na jasnu većinu koju imaju, očekujem stabilnost u vladi, ali isto tako i spektakl, s neizvjesnim smjerom. Vjerujem da su birači Domovinskog pokreta osjetili razočaranje, budući da su njihovi očekivanja iznevjerena, što će se vjerojatno odraziti na buduće izbore. Možemo! je ostvario značajan napredak na ovim izborima, što se vidi u povećanju broja mandata.

S druge strane, razočaravajuće je što SDP nije ispunio očekivanja. Bila sam dio njihovog foruma mladih ranije, i primijetila sam nedostatak jasnog vodstva i kadrova koji bi mogli voditi stranku. Iskreno, teško je zamisliti tko bi mogao preuzeti kormilo osim Zorana Milanovića. Peđa Grbin nije uspio popuniti tu prazninu.

Koju poruku bi dala mladim studentima politologije i novinarstva koji imaju političkih ambicija?

Nemojte puno razmišljat, samo idite. Malo je strašno za mladu osobu, ali to je jedini način da idemo naprijed. Idemo glavom kroz zid, pa što bude. Moramo biti malo buntovni. To je vrijeme za ispunjavanje snova. Ne dopustimo starijim političarima da nam oduzmu nadu i perspektivu.

Vezani članci
27. srpanj 2024 10:43