StoryEditor

‘AHA!‘ Hrvatski znanstvenici ‘poharali‘ svijet, pa sad mladima pokazuju čari znanosti

02/04/2023 u 06:33 h
<p>Tamara Babun, Ivan Đuričić i Una Radić - serija ”AHA!”</p>
Tamara Babun, Ivan Đuričić i Una Radić - serija ”AHA!”PR

Zašto ćemo se za kupnju lakše odlučiti ako plaćamo kreditnom karticom nego gotovinom? Čime se bavi teorijska meteorologija i zašto je važno promatrati vjetar? Koja je veza između fizike, ekrana mobitela i stanice u organizmu te čime se sve bavi teorijska fizika? Je li moguće sve izvore energije zamijeniti obnovljivima? Ovo su samo neka od pitanja na koja odgovore donosi nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" koja je ovog tjedna započela s emitiranjem.

Od producentice Duluma emlje

Kroz četiri epizode prikazuju se hrvatski znanstvenici diljem svijeta - u Bostonu, Hamburgu, Erlangenu, Nürnbergu i Kopenhagenu. Autorice serije su Tamara Babun i Una Radić, obje iz zagrebačke produkcijske kuće "Wolfgang&Dolly".

image

Tamara Babun i Una Radić - autorice serije "AHA!"

PR

Cilj je, prvenstveno, približiti znanost mladima, ali i prikazati hrvatske znanstvenike. Seriju vodi glumac Ivan Đuričić, koji predstavlja gledatelje - znatiželjnike koji su voljni doznati, istražiti i proširiti vidike.

"Una i ja, kada smo radile koncept, razmišljale smo o tome da bi bilo dobro da nas kroz gradove i priče povede netko tko je sličan nama - gledateljima, u smislu da nije znanstvenik. Naprosto smo 'brainstormirale' tko nam se čini za to dobar i vrlo brzo nam je Ivan pao napamet. Razgovarale smo s njim i na snimanju se pokazalo da je on bio dobar odabir. On je čovjek koji je znatiželjan, zainteresiran, koji puno istražuje svijet oko sebe, čita, jako brzo uči i glumac je tako da se odlično snalazi pred kamerom", rekla je Babun, koja je također producirala dokumentarnu seriju "Dulum zemlje".

image

Ivan Đuričić - voditelj serije "AHA!"

PR

Iz Bostona za Hamburg

"Koliko istine ima?" naziv je prve emitirane epizode u kojoj je voditelja dočekao znanstvenik Dražen Prelec u Bostonu. Prelec je otkrio, između ostaloga, zašto lakše odlučiti nešto kupiti ako plaćamo kreditnom karticom nego gotovinom, ispričao je kako odluke donose ptice, zašto je u životu važno postavljati velike ciljeve te je predstavio teoriju o izdvajanju najtočnijeg odgovora iz mišljenja mase.

image

Dražen Prelec u seriji "AHA!"

PR

"U sljedećoj epizodi smo u Hamburgu, razgovaramo i družimo se s Nedjeljkom Žagar. Ona je teorijska meteorologinja, a među ostalim temama je jedna koja mislim da će biti zanimljiva gledateljstvu,a to je da ćemo razgovarati o tome što radi Europska svemirska agencija, europski ekvivalent NASA-e", otkrila je Babun.

"AHA!" se prikazuje svakog ponedjeljka u 20:15 na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije.

image

Plakat serije "AHA!"

PR
Vezani članci
20. travanj 2024 04:27