StoryEditor

KSET-OVA DISCO JUVENTA Uz razvoj publike stvara nove generacije mladih DJ-eva

‘Postalo nam je jasno da je potrebno osvijestiti naše mlade posjetitelje kluba da imaju priliku uključiti se u proaktivno djelovanje u sklopu KSET-a te ostvariti svoje potrebe i interese koje s nekim u KSET-u sigurno dijele‘, rekao je voditelj KSET-a Antonio Damjanović

29/08/2023 u 16:43 h

Prije, tijekom i nakon pandemije DJ majstori koristili su svoje vještine da bi drugima pružili nove oblike užitka. U KSET-u prepoznaju važnost tog djelovanja i vještina te su zato početkom proljeća pokrenuli program zvan "Disco Juventa" u kojem obrazuju sve mlade zainteresirane za svijet DJ-a. Trenutno voditelj KSET-a Antonio Damjanović, poznatiji kao Toni, objasnio se unazad dvije godine djelovanja prepoznala direktna potreba za većim brojem mladih koji će aktivnije participirati u kulturi i angažirati se, bilo u užoj ili široj zajednici

"S obzirom na zapaženu pasivnost publike u post-pandemijskom razdoblju, postalo nam je jasno da je potrebno djelovati u smjeru razvoja publike te osvijestiti naše mlade posjetitelje kluba da imaju priliku uključiti se u proaktivno djelovanje u sklopu KSET-a te ostvariti svoje potrebe i interese koje s nekim u KSET-u sigurno dijele", rekao je Antonio. Disco Juventa zamišljena je kao dvomjesečni program koji kroz osam radionica polaznicima pruža teorijsku i praktičnu podlogu za uspješno savladavanje osnova DJ-anja

Ideja Disco Juvente

Prva generacija dobila je odgovore na pitanja poput koju sve opremu DJ-evi koriste, kako biraju glazbu, koje metode za miksanje postoje, kako napraviti svoj glazbeni set i, u konačnici, kako ga uspješno prezentirati publici. Disco sekcija mentorira vlastite članova od svojeg osnutka te su odlučili nastaviti vlastitu tradiciju prijenosa znanja.

Pod okrilje su odlučili uzeti i dodatne mlade nade koje se ne uspijevaju dugotrajno obvezati na mentoriranje kroz djelovanje Disco sekcije. Godine iskustva koje su do sada skupili oblikovali su u model koji već nekoliko godina testiraju interno i koji pokazuje dobre rezultate. No, model su ipak morali prilagoditi široj publici sukladno međusobnim kapacitetima i očekivanjima.

image
KSET

"Od početka prijava vidio se veliki interes i to pogotovo putem društvenih mreža gdje nas publika i prati što je sasvim logično. Očekivano smo imali najviše prijava studenata u rasponu od 20 do 23 godine koji studiraju prijediplomski studij i zanima ih DJ-anje te bi htjeli istražiti to područje kroz amatersko-hobistički pristup", opisao je voditelj projekta Mislav Vuković, počasni član KSET-a koji je svoje djelovanje obilježio upravo u Disco sekciji. Istaknuo je i da je targeting odlično odrađen te da je bilo više od 100 prijava za prvu radionicu.

Prva generacija polaznika

Nakon prva dva predavanja o opremi, uslijedila su dva predavanja o tehnikama miksanja, zatim primjeri dobre prakse koje je održao DJ John Fou. Na kraju su se održale dvije radionice pripreme za prezentaciju rada gdje se uz osobne konzultacije i radu na profesionalnoj opremi Disco sekcije KSET-a, polaznici programa mogu učiti i usavršavati svoje vještine.

image
KSET

Polaznici su na zadnjoj, osmoj radionici mogli prezentirati svoj unaprijed pripremljeni set od 15 minuta za koji su vježbali, a koji je stručni žiri ocjenjivao na temelju broja prijelaza, tehničke izvedbe prijelaza, pridržavanja propisane duljine seta i sveukupnog dojma koji je DJ ostavio. Tečaj je uspješno završilo 15 osoba od kojih je 8 odlučilo demonstrirati svoje novostečene vještine.

"Ovaj je program odličan prvi korak za bilo koga tko pokazuje ikakav interes za DJ-anje. Okvirno pokazuje svijet DJ-anja nakon čega bi osoba koja je pokazivala interes trebala moći odrediti je li taj svijet ili nije za nju", rekla je Jelena Gladović, jedna od sudionica programa. Jelena je uspješno je završila i dobila najbolje ocjene žirija za svoj prezentirani rad u izlaznoj anketi.

Kulturno aktiviranje mladih

Ono što Antonio ističe da ga posebno veseli jesu rezultati izlazne ankete gdje se nakon pohađanja programa među sudionicima razvio veći interes i volja za volontiranjem što je u konačnici i cilj programa. No, Antonio je istaknuo da je taj odnos potrebno njegovati i da nikad nije jednosmjeran, a za to su potrebne financije.

image
KSET

Upravo zato su zahvalni što je program Disco Juvente prepoznalo Ministarstvo kulture i medija te Studentski centar u Zagrebu pri Sveučilištu u Zagrebu koji su putem javnih poziva dodijelili sredstva za provedbu programa. Antonio je rekao da bi Disco Juventu htjeli ponoviti i u zimskom aranžmanu, no zbog selidbe KSET-a to trenutno nisu u mogućnosti obećati.

"Čim se uselimo u novi prostor i etabliramo, vjerujem da će biti interesa u Disco sekciji za novu rundu Disco Juvente i pružiti još prilika mladima da se kulturno aktiviraju i doprinesu svojoj zajednici bilo kroz kratkotrajni period Disco Juvente, bilo kroz dulje volontiranje u Disco sekciji KSET-a. Pratite nas na društvenim mrežama jer i vi uskoro možete postati dijelom nove generacije Disco Juvente!", zaključio je Antonio.

Vezani članci
27. travanj 2024 17:54