StoryEditor

TRIBUTE BENDOVI Zarade nema, to je posao koji se radi iz ljubavi

‘Radimo to jer nam je zabavno. Možemo odsvirati svirku besplatno kada bismo znali da će biti dobra svirka i da ćemo se dobro provesti‘, priznaje pjevač Nekih novih klinaca
Autor:
Tekst: Petar Furlan
18/01/2020 u 18:29 h
Sucker Train Blues
Sucker Train BluesPRIVATNA ARHIVA
Sve je više tribute bendova, onih koji sviraju isključivo pjesme jednog autora ili benda čime odaju počast tim glazbenicima. No na tom se glazbenom putu susreću i s brojnim predrasudama, kao što je ona o "zarađivanju na tuđoj slavi". Koji su im ciljevi i koliko profitiraju otkrili su neki od poznatijih, ali i manje poznatih zagrebačkih tribute bendova.

Nema tu slave

Da bi uopće počeli razmišljati o građenju karijere, neki članovi tribute bendova smatraju da najprije sami moraju dosegnuti određenu razinu slave, a neki to i ne planiraju. Članovi zagrebačkog Guns‘n‘Roses tribute benda, Sucker Train Blues, tvrde da bi apsolutno živjeli na slavi velikih Gansa, ali to ne smatraju negativnim jer, kažu, stvarno vole taj bend i oni su im najveći idoli. "Kada bismo mogli živjeti kao veliki bendovi, poput Pink Floyda, od toga što radimo, mogli bismo reći da živimo na tuđoj slavi, ali kada nam nakon gaže ne ostane dovoljno novca za kavu, ne možemo baš pričati o slavi", slažu se članovi Sucker Train Bluesa. Tomislav Kraljević, pjevač zagrebačkog Balašević tribute benda Neki novi klinci, ističe trud koji je potreban unatoč popularnosti postojećih pjesama popularnih izvođača. Foto: Privatna arhiva "Da smo slavni, moglo bi se reći da u određenim omjerima živimo na Balaševićevoj slavi. Pjesme su svakako njegove, ali sav uloženi trud je naš. Ništa se ne događa samo od sebe, iza svega je mnogo truda“, tvrdi. Na domaćoj sceni u ovome nema velike zarade, kako kaže Kraljević, zarada je dovoljna da ostanu na "pozitivnoj nuli". Članovi tih bendova ističu da njihov rad nije ništa više od ljubavi prema glazbi i prema bendu, odnosno autoru čije pjesme izvode, a većina ih počne svirati iz zabave. Dok su svi članovi Sucker Train Bluesa bili fanovi Gansa od samih početaka, neki članovi Nekih novih klinaca nisu slušali Balaševića; zavoljeli su ga nakon što su počeli izvoditi njegove pjesme. Tako je i kod članova Kein Engela, zagrebačko-bjelovarskog Rammstein tribute benda, koje je, prema njihovim riječima, pjevač "zarazio virusom Rammsteina". Kraljević ističe da nastupaju "sebi za dušu" te u šali kaže da su im nastupi danas dobra isprika da izađu i dobro se provedu s prijateljima. "Radimo to jer nam je zabavno. Možemo odsvirati svirku besplatno kada bismo znali da će biti dobra svirka i da ćemo se dobro provesti", priznaje pjevač Nekih novih klinaca.

Nije sve u izgledu

Poznato je da se neki bendovi trude što više dočarati koncerte originalnog benda kojem odaju počast, pa se tako često odijevaju kao oni te kreću kao oni. Članovi Sucker Train Bluesa tvrde da ne mogu drukčije nego da izgledaju kao bend. Neki novi klinci i Kein Engel ipak ne trude se izgledati niti ponašati kao originalan bend, odnosno autor, nego se trude publici prenijeti ugođaj glazbom. "Želja nam je prenijeti publici vibru te glazbe i zabaviti se, ne nužno izgledati ili ponašati se kao originalni bend", navode članovi Kein Engela. [caption id="attachment_14844" align="aligncenter" width="1920"] Foto: Privatna arhiva "Kada dobijem poruku da ne pjevam kao Balašević, mislim da je to logično. Ja ne izgledam kao on i nisam on. Pjevam njegove pjesme, ali na svoj način. Ne mogu biti kao on i ne želim biti kao on. Ako netko kaže da sam mu sličan, to je zato što sam ga mnogo slušao", objašnjava Kraljević. Najprije bi se moglo pomisliti da je tribute bend relativno lako osnovati i da je zahtjevnije osnovati autorski bend. Svi članovi ova tri benda smatraju da je teže početi kao autorski bend. To je zahtjevniji proces kojemu se danas treba više posvetiti jer svi oni imaju svoje poslove, ne žive od glazbe i nije lako naći vremena za ovakav hobi. Članovi Kein Engela primarno su svirali u autorskim bendovima, a ovaj su osnovali kao odmor od toga, a na kraju je uspio nadživjeti sav autorski rad. Ipak, mukotrpan je to i naporan posao.
‘Želja nam je prenijeti publici vibru te glazbe i zabaviti se, ne nužno izgledati ili ponašati se kao originalni bend‘, navode članovi Kein Engela
"I jedan i drugi oblik benda ima svoje zahtjeve, ali rekao bih da je autorski rad ipak zahtjevniji. S druge strane, tribute projekt može isto biti prilično zahtjevan, jer se mora uložiti mnogo truda, a publika te uvijek uspoređuje s originalom, od kojega ne možeš nikada biti bolji, tako da si od početka u lošijoj poziciji", govore članovi Kein Engela.

Manje poznate stvari

Dok većina tribute bendova svira hitove originalnog benda kojem odaju počast jer je to ono što najčešće publika želi čuti, Kraljević ističe da oni više vole zasvirati manje poznate stvari, "sebi za dušu". "Uvijek volimo zasvirati one manje poznate Balaševićeve stvari i drago nam je kada nam dođe netko iz publike i kaže da jako dugo nije čuo tu neku pjesmu i da mu je baš drago što ju je čuo. Volimo pjesmama koje su snimljene davno dati novi zvuk", kaže. Danas je sve više takvih bendova, koji najčešće sviraju za sebe, a ne za zaradu. Skromno smatraju da nisu popularni pa tako, čini se, ne možemo govoriti o životu na tuđoj slavi, ali oni sami ulažu veliki trud u svoju svirku i svaka slava koja dođe s time bila bi zaslužena.
29. travanj 2024 07:30