StoryEditor

NOĆ KAZALIŠTA Bogat subotnji program u zagrebačkim kazalištima. U HNK organizirano razgledavanje po simboličnoj cijeni

Razvija se interakciju između kazališnih djelatnika, umjetnika i stručnjaka s njihovom publikom

Autor:
Josipa Čović
18/11/2022 u 11:53 h
13895
PIXABAY

"Kud bih s tobom, osim u teatar", pjeva Zdravko Čolić, a upravo su teatri, odnosno, kazališta ta koja će biti najposjećenija ovoga vikenda jer se održava Noć kazališta. Ona se, već tradicionalno, obilježava treće subote u studenom od 2008. godine u sklopu manifestacije European Theatre Night. Manifestacija ojačava vidljivost svih kazališnih djelatnosti, kako profesionalnih, tako i amaterskih, razvija interakciju između kazališnih djelatnika, umjetnika i stručnjaka s njihovom publikom.

Osim gledanja predstave, moguće je i osobno iskusiti "daske koje život znače" jer HNK Zagreb, 19. studenog od devet sati, organizira razgledavanje kazališta po simboličnoj cijeni od 20 kuna. Noć kazališta, jeftine karte i zanimljive predstave razlog su da vikend provedete u kazalištu, a Global donosi pet predstava koje se mogu pogledati 19. studenog od 20 sati.

Mala zemlja za veliko platno

Ovo je predstava koja govori o hrvatskoj filmskoj industriji. Ivan-Goran Vitez, autor predstave, uprizorio je od ideje do premijere sve instance onih koji se bave hrvatkim filmom. Izvodi se u Histrionskom domu, a izvođač je Borna Galinović. Kartu je moguće kupiti po cijeni od 40 kuna.

Kamen

Predstava je nastala u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) i Beogradskog dramskog pozorišta. Govori o generacijama različitih obitelji koje žive u istoj kući, ali u različitim vremenima. Igraju Mirjana Karanović, Dado Ćosić, Nataša Marković, Iva Ilinčić, Doris Šarić Kukuljica i Mia Melcher te se u obliku videozapisa pojavljuju Maša Zoroe i Staša Baničević. Cijena ulaznice je 40 kuna, a predstava se izvodi u ZKM-u.

Gruntovčani

Satiričko kazalište Kerempuh donosi kazališnu adaptacija dramske serije Gruntovčani, Mladena Kerstnera, koja govori o problematici života na selu i egzistencijalnim problemima te ljudskim manama i vrlinama, ali sve začinjeno s dozom humora. Igraju Matija Šakoronja, Mirela Videk Hranjec, Hrvoje Kečkeš, Josip Brakus, Mia Begović, Boris Svrtan, Anita Matić Delić, Nina Erak-Svrtan, Filip Detelić, Ines Bojanić, Ornela Vištica, Luka Petrušić, Karlo Mlinar te Ivica Zadro. Ulaznica iznosi 50 kuna.

Školjka šumi

Monodrama, koju izvodi Maruška Aras, ukazuje na obrnuti svijet naglašavajući da ludilo nije samo medicinska dijagnoza, već i pitanje društvenih odnosa, ideologija i moći. Predstava progovara o neshvaćenim pojedincima često inspirirani brojnim idejama koje većina njihovog okruženja ne razumije niti želi prihvatiti. Ovo je gostujuća predstava Teatra VeRRdi koja na Noć kazališta igra u KunstTeatru.

Velika zvjerka

Komedija kazališta Planet Art dotiče gotovo sva područja čovjekovog života pružajući nam kompleksnu sliku stvarnosti u kojoj su isprepletene brojne silnice koje ga tvore i utječu na čovjekov vrijednosni sustav, a time i na njegov karakter. Igraju Slavko Juraga, Marko Torjanac i Luka Dragić, a može se pogledati u Centru kulture na Peščenici.

25. travanj 2024 23:29