StoryEditor

PREMIJERA PREDSTAVE ‘U MOJIM SNOVIMA‘ Gluma, pantomima, ples, klauniranje i to sve u 45 minuta

Predstava otvara pitanja, što je bolje, suočiti se sa strahovima u snovima ili javi? Koliko je isprepleteno jedno s drugim? I možemo li prenijeti spoznaje iz svijeta snova u svijet jave?

01/10/2023 u 11:43 h
18000
MARKO DELIĆ

Gluma, pantomima i ples neki su od elemenata predstave "U mojim snovima" koja će svoju premijeru doživjeti 5. listopada u Kazalištu Knap. Riječ je o klaunovskoj igri u kojoj pratimo mladu djevojku koja zapada u najčudnije situacije – ostaje bez glasa na vlastitom opernom koncertu, svira na imaginarnim instrumentima, šeće nevidljivog psa, misli da je najbolja mađioničarka na svijetu, a nije.

Svijet snova ili svijet jave

Predstavu od 45 minuta, u produkciji Teatar CIRKUS Punkta, izvodi Marijana Matoković, umjetničkog imena Mara di Clown, pod mentorstvom Ire Seidensteina uz režijsku i dramaturšku pomoć Tihane Strmečki. Izradu scenografije i kostima potpisuje Angela Runje.

Predstava otvara pitanja, što je bolje, suočiti se sa strahovima u snovima ili javi? Koliko je isprepleteno jedno s drugim? I možemo li prenijeti spoznaje iz svijeta snova u svijet jave?

image
MARKO DELIĆ

Nijedna se kazališna predstava ne može dva puta odigrati isto, a to je još više naglašeno u ovoj predstavi jer sadrži dijelovi koji uključuju direktnu interakciju s publikom.

"Neke točke koje uključuju publiku imaju čvrstu strukturu i glazbu, ali zapravo nikad ne znam kako će publika reagirati do kraja. To me jako veseli, ali i drži budnom da ne smijem niti sekundu popustiti u koncentraciji", dodala je.

Izvedbe po Hrvatskoj, ali i ostatku svijeta

Dok neki Matoković prepoznaju kao klaunesu iz Teatar CIRKUS Punkta ili kao doktoricu Tenisu u sklopu Crveni nosova – klaunovadoktora, drugi je znaju sa kazališnih dasaka gdje je glumila, pisala tekstove, radila adaptacije poznatih djela te režirala surađujući sa brojim kazalištima diljem Hrvatske.

image
MIRJANA PJEVAC

Na svjetskoj razini profesionalno klaunira unutar "AIDA cruise Entertainment" gdje izvodi samostalne točke komedije i neverbalnog teatra. Iako je završila Akademiju za umjetnost i kulturu u Osijeku, na kojoj od 2023. godine radi kao vanjski suradnik na odsjeku Neverbalni teatar za područje Suvremenog cirkusa i Klauniranja, dodatno se educira u Barceloni u sklopu "Nouveu Clown Institute" i Australiji (Brisbane) te postaje ISAAC suradnica Ire Seidensteina u Beču u sklopu "Red Noses International School of Humor".

image
MARKO DELIĆ

Trenutno razvija nekoliko projekata koji će igrati u Hrvatskoj i inozemstvu, a inspiracija crpi sa raznih strana, od glazbe do točaka koje izvodi.

"‘U mojim snovima‘ zapravo je skup raznih točaka koje izvodim posljednjih godina na raznim open stageovima ili nastupima i festivalima te je prirodno došla potreba da ih nekako pokušam spojiti u cjelinu", objasnila je klaunesa.

‘Vrijeme leti kad se zabavljaš‘

Iako će se svečana premijera održati u četvrtak, 5. listopada, to neće biti prvi put da je ova predstava ugledala svijetlo dana. Dosadašnji su komentari pozitivni, a jedan se posebno istaknuo glumici.

"Možda jedan od najboljih komentara mi je bio od jednog žirija sastavljenog od mladih gledateljica koji je u opisu rekao da je predstava trajala pola sata, a zapravo je bilo gotovo 50 minuta. Što znači da im je vrijeme proletjelo i činilo se puno kraće, kako njima, tako i meni. Vrijeme leti kad se zabavljaš", kazala je Matoković.

Vezani članci
05. svibanj 2024 14:03