StoryEditor

DEGRADIRANJE KULTURNE SCENE Rajković: Ovo je gašenje kulture, Bošnjak: Vratit ćemo publiku u SC

‘Kulturu kao službu, sada ova ili neka druga uprava, nekim jednostavnim internim aktom može raspustiti kad se sjeti‘, objasnila je Nataša Rajković, odnedavno bivša v.d. pomoćnika ravnatelja za kulturu SC-a
Autor:
Global.
24/09/2018 u 11:29 h
11.10.2016., Zagreb - Natasa Rajkovic, voditeljica Kulture promjene. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
11.10.2016., Zagreb - Natasa Rajkovic, voditeljica Kulture promjene. Photo: Marko Lukunic/PIXSELLMARKO LUKUNIC/PIXSELL

Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu ponovno potresaju velike promjene pa će i u novu sezonu u nešto drukčijem obliku. Potkraj 2017. predstavljen je novi Pravilnik o unutarnjem ustroju SC-a, prema kojemu Kultura prestaje biti djelatnost SC-a i postaje služba. Cijela je priča zaprepastila kulturnjake koji su takav postupak protumačili kao početak gašenja kulture.

"Degradacija kulture iz djelatnosti u službu put je u njezino gašenje. Službe, kao što im samo ime kaže, služe djelatnostima te postoje dok su im potrebne. Naravno da nema nikakve logike u tome da kultura bude služba prehrani i smještaju. Kulturu, kao službu, sada ova, ili neka druga uprava, nekim jednostavnim internim aktom može raspustiti kad se sjeti. Rad kulture ionako je otežan u SC-u jer je drukčiji pa degradacijom postaje zapravo nemoguć", objasnila je Nataša Rajković, sada već bivša vršiteljica dužnosti pomoćnika ravnatelja za kulturu.

Pokrenuta peticija

Priča je kulminirala 30. srpnja ove godine kad je sanacija SC-a donijela odluku o razrješenju dužnosti triju vršitelja dužnosti pomoćnika ravnatelja, među kojima je najviše odjeknulo ime Nataše Rajković, v.d. pomoćnika ravnatelja za kulturu, ravnateljice Teatra &TD i osnivačice Kulture promjene.

Otvoreno je i pitanje očuvanja platforme za plasiranje mladih umjetnika na kulturno tržište

Zagrebačka kulturna scena ostala je toliko zatečena dvjema odlukama Sanacijskog vijeća da je otvoreno pismo redatelja Mirana Kurspahića, objavljeno na portalu teatar.hr i na njegovu profilu na Facebooku preraslo u peticiju s više od 900 potpisnika.

"Tom se peticijom pokušalo komunicirati, prije svega, s mjerodavnom ministricom Divjak, te joj skrenuti pozornost na opseg štetnih posljedica koje samovolja sanacijske uprave izaziva lošim odlukama. Nažalost, ministrica nije ništa poduzela, pa čak ni odgovorila potpisnicama, što je pak pitanje elementarne pristojnosti," objasnila je Rajković.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Iako je Sanacija SC-a samostalna uprava i ne treba odobrenje za svoje postupke, javnost je očekivala barem komentar o odlukama koje su prozivali zbog nelegalnosti. Odgovore nije dobio ni Global do zaključenja ovog broja. Sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak objašnjava pak da su v.d. pomoćnici ravnatelja smijenjeni jer im je istekao mandat od četiri godine propisan Statutom SC-a, a budućnost kulture u SC-u vidi pozitivno. Sljedeću sezonu smatra nastavkom tekuće, ispunjenu kulturnim sadržajima i programima, a ističe i podizanje ljestvice u smislu estetski zahtjevnih, kreativno potentnih te stilski i rodovski raznolikih programa.

Imaju strategiju, ali kakvu?

"Strategija buduće kulturne ponude SC-a pomno je promišljena, te usredotočena na povratak publike u prostore SC-a", istaknuo je. Cilj je, kaže, vratiti u SC one radi kojih on postoji, ali i one čiju su mladost i studiranje obilježili događaji u SC-u, a pozvani su i "svi ostali žitelji metropole željni dobre vibre".

"Je li to alternativa i čemu bi trebali biti alternativa, ne čini nam se posebice važno. Kulturna ponuda SC-a, ili kako vi kažete ‘naobrazba‘ sigurno neće pretendirati na isključivost, nego će u korelaciji s ostalim gradskim prostorima kulture nastojati podizati cjelinu gradskog kulturnog standarda, prije svega, sveučilišne populacije," rekao je Bošnjak.

Ta sveučilišna populacija, studenti, cijenili su s druge strane Kulturu promjene zbog toga što je ona bila mjesto u kojemu mladi umjetnici mogu izložiti svoje radove i predstaviti se javnosti

Ta sveučilišna populacija, studenti, cijenili su s druge strane Kulturu promjene zbog toga što je ona bila mjesto u kojemu mladi umjetnici mogu izložiti svoje radove i predstaviti se javnosti. Tako se sada otvorilo i pitanje očuvanja te platforme za plasiranje mladih umjetnika na tržište. Sanacijska uprava tvrdi kako i za to imaju program.

"Studenti koji su računali na platformu koja će im pružiti prigodu da prikažu svoj rad, u koncepciji koju kanimo provoditi – tek će sada doći na svoje. Već su u poodmakloj fazi pozivi i pripreme za intenziviranje suradnje sa studenticama i studentima, studentskim udrugama, fakultetima i akademijama i svima koji iz toga miljea mogu, hoće i žele pokazati/prikazati svoj rad u prostorima SC-a i uz njegovu tehničku i infrastrukturnu podršku, te ističem da ni jedan program iz 2018. nije zabranjen te se provodi prema redovitom planu i programu poslovanja Kulture za 2018. godinu," objasnio je Bošnjak.

Ministarstvo šuti

Rasprava o kulturi u SC-u ipak još nije potpuno završena. Još traju prozivanja zbog nelegalnosti postupka, slanje molbi za revizije odluka i zahtjevi za odgovore. Sanacija sve zahtjeve i molbe odlučno odbija, a ministrica Divjak ne odgovara. Je li ovo stvarno početak gašenja kulture ili je riječ o pokušaju njena očuvanja? Pitanje je na koje ćemo odgovor tek doznati - ali će za takvo što SC morati javnosti prikazati nešto konkretniji program i strategiju od obećanja.

Što se zapravo dogodilo?

SC se dosad sastojao od triju djelatnosti, prehrane, smještaja i kulture, koje su činile samu bit postojanja SC-a, kao institucije i dijela Sveučilišta u Zagrebu koji će studentima pružiti te tri usluge – mjesto za druženje i prebivanje, potpune obroke, ali i lako dostupnu kulturnu naobrazbu. Osim djelatnosti, u ustroju SC-a su i službe, među kojima su informiranje, transport, financije i drugi nižerangirani odjeli. Prihvaćanjem novog pravilnika kultura izlazi iz kategorije "bit studentskog centra" i ulazi u kategoriju "pomoć funkcioniranju", prestaje biti djelatnost i postaje služba.

28. travanj 2024 03:54