StoryEditor

BICIKLOM DO ZDRAVLJA Predstavljeni rezultati projekta o tjelesnoj aktivnosti građana

Predsjednik Udruge ‘Biciklom do zdravlja‘ Marin Mikić najavio je nastavak biciklijada po Hrvatskoj te ‘kvartne biciklijade‘ u Zagrebu

08/12/2022 u 08:45 h
<p>Biciklom do zdravlja</p>
Biciklom do zdravljaPrivatna arhiva

Dom zdravlja Zagreb-Zapad uz svoje partnere, Udrugu "Biciklom do zdravlja" i Dom zdravlja Gospić predstavili su rezultate projekta o pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti u prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja u Zagrebu. Ova akcija "Biciklom do zdravlja" obuhvatila je 600 građana, a educirala je 25 liječnika.

"Prošlo je vrijeme kad smo mi liječnici kazali pacijentu – vrati se s 15 kilograma manje. Drago mi je da smo otišli na sami teren među ljude, a i kolege liječnike i predstavili vožnju biciklom kao jednu od važnijih prevencija nezaraznih kroničnih bolesti, ujedno i najvećeg uzroka smrtnosti stanovništva", kazao je doc.dr.sc. Miroslav Hanževački voditelj projekta ispred Dom zdravlja Zagreb – Zapad. Nadodao je da zadaća te odgovornost svakog liječnika ukazati pacijentu kako postići zdrave navike u skladu s njegovim pojedinačnim stanjem pacijenta.

Biciklijade su održane u Zagrebu, Bjelovaru, Gospiću i Osijeku u suradnji s lokalnim zdravstvenim ustanovama, a rezultat projekta je i priručnik za liječnike i rekreativce predstavljen na konferenciji. Najmlađi sudionici nisu imali niti godinu dana dok je najstarija bila 85-godišnja baka Emilija iz Bjelovara. Predsjednik Udruge "Biciklom do zdravlja" Marin Mikić najavio je nastavak biciklijada po Hrvatskoj te 'kvartne biciklijade' u Zagrebu.

"Kardiovaskularne bolesti su najveća pošast i najveći uzrok smrti stanovništva. Zato je vrijeme da rekreaciju, bicikliranje, hodnje te slično kao lijek propisuju i liječnici obiteljske medicine. Trebamo uvesti uputnice kao što je to slučaj u Skandinaviji", kazao je dr.med, specijalist medicine rada i sporta Domagoj Slavić. Napomenuo je kako je ovu inicijativu pokrenuo davno poznati profesor doktor Stjepan Heimer, ali je tek donedavno otkrivena iz ladice.

Vezani članci
03. svibanj 2024 19:17