StoryEditor

BONTON OBLAČENJA Brucoši, ovdje je sve što trebate znati o fakultetskom dress codeu

Slijediti pravila ne mora biti dosadno

Autor:
Promo
22/08/2022 u 00:00 h
14070
INKA RUTIĆ/GLOBAL

Kao da početak studiranja nije sam po sebi dovoljno izazovan, brucošima i brucošicama koji kreću u svoje akademske avanture dodatan stres stvara i pitanje dress codea na fakultetima. Bonton odijevanja ne muči samo brucoše, često se u njemu spletu i oni vječiti studenti, a često su i pravila jednostavno nejasna.. Stoga na ponekim fakultetima u svijetu ipak postoji kodeks oblačenja koji se može pronaći u pravilnicima o ponašanju studenata.

Mađarsko sveučilište Kaposvár 2013. godine je propisalo nastavničkom osoblju i studentima pravila načina odijevanja. Njihov kodeks propisao je nošenje tamnih odijela, zatvorene cipele za studente, a za studentice sakoe, hlače i košulje. Dok je tamo zabranjeno nošenje kratkih suknji, dekoltirane odjeće, upečatljive šminke, neuredne kose, sandala i laka za nokte u intenzivnim bojama, zagrebačko sveučilište nikada nije donijelo nikakav poseban kodeks odijevanja. Ipak, neka nepisana pravila za studente ipak postoje. Ona nisu striktna, ali ih je potrebno poštovati.

image
INKA RUTIĆ/GLOBAL

Na hrvatskim sveučilištima nije poželjno nositi previše otvorenu odjeću. Otvorena leđa ili ramena ne smatraju se primjerenima za ustanove poput fakulteta, pa u svom modnom izričaju pažnju valja usmjeriti na druge stvari. Primjerice – na cipele. Izreka jednog poznatog francuskog modnog dizajnera kaže da cipele mogu transformirati govor tijela i stav jer one podižu tjelesno i emocionalno. To zna i Deichmann koji se pred početak nove akademske godine pobrinuo da u svojim poslovnicama ponude veliki izbor trendi modela raznih cipela, tenisica, loaferica i gležnjača za svačiji ukus.

image
INKA RUTIC/GLOBAL

Iako nije poželjno prošetati hodnicima fakulteta u štiklama, u zamjenu za to možete nositi klasične, elegantne i otmjene modele cipela kao što su crne loaferice. Ovaj model obuće vratio se na velika vrata, a može se kombinirati uz različite odjevne predmete – odlično se kombiniraju uz traperice, hlače na crtu, a i suknje. Ipak, valja pripaziti da traperice nisu previše poderane, a suknje prekratke. Kombinaciju valja upotpuniti s ruksakom u koji stane sve što jednom studentu treba – notes, kemijske i markeri u boji.

image
INKA RUTIĆ/GLOBAL

Ljubitelji trenirki i udobne sportske odjeće možda će se razočarati što trenirka ipak nije najpoželjniji komad odjeće na fakultetima, ali svakako će se razveseliti informaciji da se i dalje mogu nositi udobne tenisice, primjerice bijele Puma tenisice s rozim uzorkom, prikladne neovisno o godišnjem dobu, bilo ljeto ili zima. Iako stiže jesen i službeni početak zimskog semestra, topli sunčani dani još nisu gotovi pa se ne treba ustručavati posegnuti za sandalama na nisku petu ili, recimo, čvrstim potplatima. Kad stignu neizbježne jesenske kiše dobre gležnjače u klasičnoj crnoj boji jednako će se lijepo uklopiti i s kožnom jaknom i s uvijek popularnim oversized sakoom.

image
INKA RUTIĆ/GLOBAL

Glomazni školski ruksak prepun udžbenika i radnih bilježnica svaki će brucoš jedva dočekati zamijeniti s daleko manjim i uvelike lakšim i ljepšim ruksacima u koje će biti dovoljno staviti jedan notes u koji će pisati bilješke sa svih kolegija. Bit će to raj i za oči i za kičmu. No iako su ruksaci već godinama prvi izbor studentica, ove sezone nose se i elegantne veće torbe bilo preko ramena ili s kratkom ručkom. Nije zabranjeno poigrati se bojama i materijalima, a dovoljno su velike i praktične da u njih stanu i bilježnice i pokoja knjiga iz knjižnice, ali i sendvič kojeg možete pojesti u pauzama između predavanja.

image
INKA RUTIĆ/GLOBAL

Moda za muškarce ponešto je jednostavnija od ženskog kutka. Nemojte se na predavanjima pojaviti u kopačkama ili u kratkim hlačama i majicama bez rukava. Kožne tenisice ili cipele ostaviti će otmjeniji i ozbiljniji dojam. Kod muških cipela kombiniraju se elementi ležernog sportskog stila, ali i elegancije. Izbora je pregršt: tenisice, sandale, mokasine. Sve to dobro će se složiti i u ležernijim, ali i nešto ozbiljnijim kombinacijama.

Poznata izreka kaže da se o ukusima ne raspravlja, ali uvijek postoji granica prikladnosti i pristojnosti koju studenti na fakultetima diljem svijeta vrlo često preispituju. Ipak, pravila su tu da se poštuju, a ukusi da se istražuju.

image
INKA RUTIĆ/GLOBAL

Tekst: Inka Rutić

Vezani članci
26. travanj 2024 14:03