StoryEditor

STUDENTSKI TROŠKOVI Savjeti za studente koji žele uštedjeti

Donosimo pet korisnih smjernica da bi na kraju mjeseca ipak ostala koja kuna više u džepu

05/10/2022 u 19:39 h
13982
PIXABAY

Biti student, posebice u doba inflacije i nije tako jeftino kao što se na prvu čini. Hrana, smještaj, knjige, kave i izlasci sve više i više koštaju, a studentske plaće naizgled ostaju iste, unatoč regularnom povećanju minimalne studentske satnice. Mnogi se oslanjaju i na pomoć roditelja, ali čak i uz to većina studenata dočeka kraj mjeseca praznih džepova. Zato vam donosimo nekoliko savjeta kako uštedjeti novac u studentskim danima.

1. Napravi plan potrošnje

Na početku mjeseca si napravi tablicu, ne mora biti ništa komplicirano možeš i u bilješkama na mobitelu, gdje ćeš si rasporediti budžet i zapisati svoje troškove. Sve ono na što trošiš novac na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj razini – hrana, skripte, račun od mobitela, odlasci na kavu i u klubove. Naravno uvijek će biti nepredvidivih situacija i nećeš se 100 posto držati plana, ali ako imaš neki okvirni plan, bit će ti lakše rasporediti novac. S vremenom ćeš lakše štedjeti i u konačnici ćeš dočekati kraj mjeseca s još nešto kuna na računu.

2. Hrana

Izbjegavaj jesti vani, a to uključuje i naručivanje hrane preko neke od popularnih aplikacija za dostavu. Menza je uvijek najjeftinija opcija, ali nije loše i naučiti skuhati barem nekoliko jela koje voliš. Odlazak u restorane brze hrane ili restorane općenito ostavi za posebne prilike kao što su rođendani, godišnjice ili neke druge proslave.

Ako živiš u stanu, odlazak u kupnju namirnica može biti neplanirano veliki trošak. Pametno bi bilo napraviti listu stvari koje ti stvarno trebaju jer svi znamo da kada dođemo u trgovinu bez plana uvijek izađemo s puno više vrećica nego što smo to namjeravali.

3.Knjige

Nemoj kupovati knjige i udžbenike po punoj cijeni. Umjesto toga prvo provjeri dostupnost knjiga u knjižnici na fakultetu, kao i u gradskim knjižnicama koje obično nude popuste kada su u pitanju studentska članstva. Isto tako možeš pitati profesore i kolege postoji li knjiga u PDF formatu, a možeš se i raspitati ima li netko od starijih kolega knjigu da ti posudi. Ako se ipak odlučiš kupiti knjigu, provjeri postoje li popusti u knjižarama koji su specifično orijentirani na studente.

4. Studentski popusti

Stranica Kolegio će ti postati najbolji prijatelj za vrijeme studentskih dana. Samo se trebaš registrirati i verificirati svoj profil te onda na jednom mjestu imaš niz studentskih popusta koje nude različiti brendovi i trgovine. Sve popuste, od onih za razne autoprijevoznike pa sve do odjeće ili pak raznoraznih sredstava za razbibrigu, možeš iskoristiti online ili direktno u trgovinama.

5.Odjavi nepotrebne pretplate

Svi volimo pogledati dobar film ili seriju, a danas to uglavnom radimo preko platformi kao što su Netflix, HBO ili Disney+. Međutim, danas je tih platformi jako puno i troškovi pretplata se mogu nagomilati. Stoga pregledaj svoje mjesečne pretplate jer možda postoji neka na koju si zaboravio ili ju jednostavno više ne koristiš.

Isto tako možeš se dogovoriti s prijateljem ili cimerom da jedan plaća, primjerice, Netflix, a drugi HBO te tako dijelite troškove, a imate veću količinu sadržaja. Ako si pak sam, možeš se odlučiti i naizmjenično svaki mjesec na drugu pretplatu - zahtjeva malo više pažnje, ali svakako će ti uštedjeti novac.

Vezani članci
23. travanj 2024 17:51