StoryEditor

BOŽIĆNA PŠENICA Savjeti za raskošan blagdanski ukras koji se sije na Svetu Luciju

Dan prije sijanja pšenicu je potrebno namočiti u mlakoj vodi te ju ostaviti da odstoji preko noći

12/12/2022 u 21:43 h
14473
PIXABAY

Božićna pšenica jedan je od najvažnijih blagdanskih ukrasa u svakom domu. Prema tradiciji, sije se na blagdan Svete Lucije, odnosno, 13. prosinca, što joj daje dovoljno vremena da do Božića naraste gusta i lijepa. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ove godine imate najljepšu pšenicu.

Dan prije sijanja pšenicu je potrebno namočiti u mlakoj vodi te ju ostaviti da odstoji preko noći. Sutradan pšenicu treba ocijediti i osušiti papirnatim ubrusom. Za sadnju odaberite staklenu lončanicu koju ćete napunite zemljom do pola te na zemlju položiti nekoliko komadića pamučne vate natopljene vodom.

Dodajte sjeme pšenice tako da prekrije sloj vate i pritom nemojte štedjeti, a sloj pšenice zatim prekrijte slojem zemlje. Stavite je na toplo i svijetlo mjesto, no ne preblizu izvora topline.

Pšenicu prvih nekoliko dana možete držati prekrivenu aluminijskom folijom da bi se sačuvala vlaga, no čim pšenica počne nicati, foliju je potrebno ukloniti. Kada pšenica počne rasti, svakih je nekoliko dana ošišajte kako bi vrhovi bili jednake visine.

Zelena boja simbol nade

Božićna pšenica, ukoliko je pravilno posijana i u odgovarajućim uvjetima, može narasti i do tri centimetra u samo 24 sata. Ako je vjerovati narodnom običaju, prema izgledu iznikle pšenice, odnosno prema jezinoj gustoći i boji, određuje se kakva će u idućoj godini biti žetva. Božićna pšenica simbol je plodnosti, novog života i njegove obnove, a njezina zelena boja usred zime simbolizira nadu.

Vezani članci
26. travanj 2024 22:09