StoryEditor

CURLING Prvenstvo Hrvatske igraju u Slovačkoj

‘Radimo na gradnji dviju staza za curling u Hrvatskoj‘, obećava predsjednik Saveza Neven Pufnik
Autor:
Global.
19/02/2019 u 09:49 h
Hrvatska curling reprezentacija EP 2008 Örnsköldsvik, Svedska FOTO: Ognjen Golubic
Hrvatska curling reprezentacija EP 2008 Örnsköldsvik, Svedska FOTO: Ognjen GolubicOGNJEN GOLUBIC

Škoti su ga počeli igrati prije 500 godina, a u Kanadi svako selo ima svoju momčad. Sport koji zbog važnosti strategije nazivaju "šahom na ledu" svima je poznat kao curling, a na Olimpijskim je igrama od Nagana 1998. U Hrvatskoj se igra četrnaestu sezonu, a mjerodavno je tijelo, Hrvatski curling savez, osnovano tek 2003. godine.

"S curlingom sam se upoznao kroz crtane filmove, a kad sam vidio da se igra u Hrvatskoj, odmah sam počeo trenirati", kaže Sven Prinčić, mladi hrvatski reprezentativac.

Na klupskoj razini u Hrvatskoj djeluje sedam ekipa - pet iz Zagreba, po jedna iz Siska te Slavonskog Broda. Za naslov prvaka Hrvatske bore se na prvenstvu u Bratislavi! Naime, u Hrvatskoj ne postoji adekvatna staza za curling, a najbliža je u 350 kilometara udaljenoj Budimpešti.

"Takav status nam stvara financijski i vremenski trošak, stoga radimo na gradnji dviju staza za curling u Hrvatskoj", obećava predsjednik Saveza Neven Pufnik.

Foto: Ognjen Golubić

U Hrvatskoj curling igra stotinjak igrača koji treniraju na Zagrebačkom velesajmu i dvorani u Sisku. No problem je što mlađim naraštajima taj sport nije toliko privlačan.

"Koji će roditelj pustiti dijete u deset sati navečer na trening?" pita se tajnik Saveza Dražen Ćutić. Unatoč tome, od prošle jeseni Savez potiče razvoj juniorskih ekipa, a jedna je takva od 9. do 16. veljače sudjelovala je na Zimskom olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF) u Sarajevu.

"Zanimljiv turnir s mnoštvom kvalitetnih ekipa, bila mi je čast boriti se s njima, a organizacija domaćina bila je odlična", kaže skiper ekipe Prinčić koji "jedva čeka nove susrete". Uz Svena u ekipi su još nastupili i Marin Kaspret, Katarina Čar i Irena Grgić.

Kako ističe Pufnik, curling je jedan od najpropulzivnijih zimskih sportova, sa svijetlom budućnosti, a kad se poboljšaju uvjeti u Hrvatskoj i u nas će privući više ljudi. Taj sport poznat je po promicanju društvenosti, a dokaz za to je i tradicija u curlingu. Na kraju utakmice, pobjednička ekipa časti – poražene.

Što je curling?

Curling je sport u kojem igraju dvije ekipe s po četiri člana (lead, second, third, skiper), a cilj je dovesti svoj kamen što bliže centru ("kući"). Dok jedan igrač odbacuje kamen, drugih dvoje metenjem smanjuju trenje na ledu kako bi putanja kamena bila što duža i ravnija. Igra je podijeljena na osam perioda (end) na klupskoj, odnosno deset na reprezentativnoj razini.

 
27. travanj 2024 12:35