StoryEditor

HOBI ILI ZANIMANJE Najpopularniji studentski sport nije samo zabava i skupljanje bodova za tjelesni

‘To je ekipa, reći ću pojedinaca, ali kad smo mi svi skupa to više nije ekipa pojedinaca već se svi uklope u timski duh‘, kaže Danijel Matkov

22/09/2023 u 16:32 h
17990
UNSPLASH

Svi u Martinovku! Tako često započinju Instagram objave brojnih futsal ekipa - pozivom navijača da dođu u hram studentskog futsala podržati svoje kolege. Skoro svaki fakultet na zagrebačkom Sveučilištu ima oformljenu futsal ekipu, pa tako i Fakultet političkih znanosti. Jedno od natjecanja u kojem se ekipa FPZG futsala natječe je Alumni futsal liga koja se igra svakog semestra. U zimskom semestru ove akademske godine osvojili su treće mjesto, no na nedavnoj završnici ljetnog dijela lige, ostali su bez medalje završivši na četvrtom mjestu.

Trening i zabava

Igrači FPZG futsala većinom uz treninge imaju i puno obaveza na faksu, a jedan od igrača koji je sudjelovao u "buđenju" futsala je i Danijel Matkov koji je futsal počeo trenirati na drugoj godini. Prilikom dolaska u Zagreb prestao je igrati "veliki" nogomet, no kako i on sam kaže, nedostajala mu je neka fizička aktivnost koju je onda pronašao u futsalu.

"Bila je tu već futsal ekipa koja je postojala, ali nije bila baš u bajnom stanju jer su se taman generacije mijenjale i tada sam shvatio da treba nešto promijeniti i pomogao oformiti ekipu. Pozvao sam dečke, skupio nekoliko ljudi koje smo znali i tako je naš broj porastao", kaže Matkov te nadodaje kako ga je upravo ta želja za treniranjem privukla da se uključi u FPZG futsal.

Fokus im je naravno fakultet, ali uvijek se pronađe vremena za zabavu. Matkov kaže kako je poznavao tek nekoliko kolega prilikom formiranja ekipe kakva je danas, a sada su prijatelji izvan terena i naglašavaju da im dobra zabava i druženje utječu na pozitivnu atmosferu.

"To je ekipa, reći ću pojedinaca, ali kad smo mi svi skupa to više nije ekipa pojedinaca već se svi uklope u timski duh, u neku zezanciju, u neku našu atmosferu koju zapravo ni s kim drugim ne bi mogao doživjeti. To je nešto posebno", zaključio je Matkov, koji dodaje da nijedan drugi sport ne privlači toliko publike, interesa, igrača i medija kao futsal te da je to dosta zahtjevan i težak natjecateljski sport u kojoj postoji profesionalnost.

Od brige do prve lige

A iako je futsal većini studenata zabava, na splitskom sveučilištu ozbiljno su prihvatili izazov i osnovali svoju momčad AFC Universitas. Momčad se sastoji od studenata i alumnija sa splitskog sveučilišta, a sam klub pokrenut je 20. lipnja 2008. godine pod nazivom Studentski malonogometni klub Diplomus koji se nije natjecao u nijednoj malonogometnoj ligi. Klub je tada imao zadaću pripremiti i brinuti o nastupima futsal reprezentacije Sveučilišta u Splitu na nacionalnoj i sveučilišnoj razini, stoji na službenim stranicama kluba. U sezoni 2016./2017., klub započinje nastupe u 3. Hrvatskoj malonogometnoj ligi Splitsko dalmatinske županije, a iste godine promijenjeno je i ime kluba u Academic Futsal Club – Universitas Split. Prije pet godina klub je ostvario svoj cilj te započeo s nastupima u 1. HMNL.

Vratar AFC Universitasa Mate Vrdoljak student je na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija na smjeru radiološke tehnologije te se isto kao i Matkov prvo bavio velikim nogometom. Futsal je počeo trenirati u pionirima, a da futsal nije samo hobi uz faks dokazuje i činjenica da treniraju svaki dan iako imaju i fakultetskih obaveza.

image




 

AFCU/PRESS

"Od samih početaka mi se svidjela AFCU priča jer nudi dvojni razvoj. Znao sam da ću nakon srednje ići na fakultet, samo je bilo pitanje na koji. Nikada futsal nikad nisam smatrao hobijem, već kao profesionalni sport koji u Hrvatskoj svake godine raste barem za jednu stepenicu više. Ajmo reć‘ da su mi gledanje formule i igranje pikada hobiji", govori Vrdoljak.

Sezona za ACF Universitas završila je loše. Upisali su tek jednu pobjedu i tri remija te čak 14 poraza što ih je prikovalo za dno tablice i ispali iz lige. Studenti koji igraju za Universitas natječu se i na brojnim sveučilišnim ligama koje, kako je i Matkov istaknuo znaju biti dosta zahtjevne, no ne kao i 1. HMNL. Iako više neće igrati 1.HMNL atmosfera u svlačionici je i dalje dobra.

"Naša momčad nastala je iz futsal reprezentacije splitskog sveučilišta koja dugi niz godina bilježi značajne rezultate na Unisport Finalsima. Naravno da uvijek idemo na pobjedu bez obzira na okolnosti, pa sport se i igra zbog rezultata. Mislim da o atmosferi u klubu ne treba pričati, odavno je poznato da u klubu imamo prekaljenih stručnjaka za bacat baze", zaključuje Vrdoljak.

Vezani članci
27. travanj 2024 07:09