StoryEditor

HRVATSKA NA EURU Analiza izazova s kojima će se Vatreni suočiti u Njemačkoj

Nokaut-faza započinje od osmine finala, u kojoj će sudjelovati dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine, kao i četiri najbolje trećeplasirane ekipe

Autor:
Antun Žitnjak
15/06/2024 u 06:00 h
14444
GORAN STANZL/PIXSELL

Europsko prvenstvo u nogometu sve je bliže, što dodatno povećava uzbuđenje i iščekivanje navijača širom Europe, a posebno onih u kockastim dresovima. S obzirom na to da su Vatreni postigli impresivne rezultate na međunarodnoj sceni, ljestvica je postavljena poprilično visoko. Hrvatska nogometna reprezentacija nikada dosad nije uspjela prijeći prepreku utakmice koja slijedi nakon grupne faze elitnog europskog reprezentativnog natjecanja.

Analize predviđaju deseto mjesto

Domaćin ovog prvenstva je Njemačka koja je jučer otvorila Euro u okršaju sa Škotskom u Münchenu. Hrvatska će u skupini B igrati protiv Španjolske, Albanije i Italije. Protiv Španjolske će Vatreni večeras odigrati svoju prvu utakmicu i to na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Na tom stadionu Hrvatska je odigrala svoj prvi susret na Svjetskom prvenstvu 2006. godine koje se također igralo u Njemačkoj. Unatoč velikoj potpori navijača, Vatreni su tada izgubili od izrazito snažne reprezentacije Brazila predvođene megazvijezdama poput Ronalda, Ronaldinha i Roberta Carlosa.

Svi se još prisjećaju tragične utakmice s Turskom na Euru 2008., kada su Vatreni ispali nakon dramatičnog izvođenja jedanaesteraca, a još uvijek su svježa i sjećanja na bolni poraz protiv Portugala na Euru 2016., kada je Hrvatska nesretno ispala u produžecima utakmice. No, s druge strane veseli činjenica da se u sva tri susreta grupne faze očekuje ogromna potpora hrvatskih navijača.

image
SANJIN STRUKIC/PIXSELL

Nokaut-faza započinje od osmine finala, u kojoj će sudjelovati dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine, kao i četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Ovisno o tome hoće li Vatreni proći kao prvi, drugi ili treći u svojoj grupi, njihova putanja kroz turnir može ići u nekoliko različitih smjerova.

Stranica za analizu podataka Opta objavila je izračune i predviđanja favorita na ovom prvenstvu u kojem se reprezentacija Hrvatske nalazi na pomalo niskom deseto mjestu. Primjera radi, najveći favoriti za osvajanje naslova europskog prvaka su reprezentacije Engleske i Francuske, dok naši suparnici iz grupe Španjolska i Italija u poretku zauzimaju četvrto i sedmo mjesto. Superračunalo nam daje 34,4 posto šanse da ćemo proći skupinu, 14 posto da ćemo stići do polufinala, 5,7 da idemo do finala, a tek dva posto šanse da ćemo osvojiti turnir.

Skupina u kojoj smo se našli čini se kao poprilično izazovna, jer se u njoj nalaze bivši svjetski i europski prvaci poput Španjolske i Italije, no Hrvatska je u prošlosti pokazala svoju sposobnost suočavanja s najjačim reprezentacijama svijeta. S druge strane, reprezentacija Albanije predstavlja nepoznanicu, budući da je to jedna od rijetkih europskih reprezentacija protiv koje još nikada nismo odigrali utakmicu od stjecanja neovisnosti.

Taktika i prilagodba ključ su uspjeha

Čini se da će, barem što se sastava tiče, izbornik Zlatko Dalić imati slatke brige. Razlog tome je što će, barem kako stvari sada stoje, Hrvatska biti u punom sastavu predvođena kapetanom Lukom Modrićem. Jedini igrač koji je zapravo bio upitan je ofenzivac splitskog Hajduka Ivan Perišić. Protekle jeseni Perišić je doživio nezgodnu ozljedu koljena zbog koje je neko vrijeme izbivao s terena, ali kako se čini i on se u zadnje vrijeme vraća u natjecateljsku formu te će zasigurno biti na izbornikovu raspolaganju.

"Bit ćemo maksimalno fokusirani na prvu utakmicu sa Španjolcima. Znamo da ćemo imati veliku podršku navijača, a to će nam dati dodatnu energiju i snagu. Vjerujem kako će biti 100 tisuća naših navijača u Berlinu, možda i 50 tisuća na stadionu. Sjetite se Rotterdama i Lige nacija, koja je to bila lijepa atmosfera", izjavio je Dalić.

image
SANJIN STRUKIC/PIXSELL

Izbornik je također otkrio kako bi Joško Gvardiol na Euru mogao zaigrati na poziciji lijevog beka. Ideja je da se na taj način još više istaknu njegove kvalitete te da nastavi niz sjajnih partija kakve je ove sezone pružao u dresu Manchester Cityja u engleskoj Premier ligi.

"Iza njega je sjajna sezona na poziciji lijevog beka. Sjetite se, on je za Hrvatsku na posljednjem Euru debitirao na toj poziciji. Tada su mene kritizirali zbog toga, a kada ga Guardiola stavi na bok nema kritika. Joško je pokazao da može dobro igrati na toj poziciji, tada dolaze do izražaja njegova brzina. Vedran Ćorluka je bio kod njega, razgovarali su o tome, veseli me njegova forma", objasnio je Dalić.

Gvardiolova pozicija značila bi da će stoperski par činiti Josip Šutalo i Martin Erlić koji su do sada u reprezentaciji uvijek bili na visokom nivou. Iako su obojica u svojim klubovima imali teške sezone, ipak se čini da su oni najkompatibilniji i najsigurniji dvojac u posljednjoj liniji obrane Vatrenih. No, sve će naposljetku ovisiti o taktici i prilagodbi na specifičnog protivnika.

Raspored utakmica grupe B

1. kolo

15. lipnja u 18:00: Španjolska – HRVATSKA (Berlin)

15. lipnja u 21:00: Italija – Albanija (Dortmund)

2. kolo

19. lipnja u 15:00: HRVATSKA – Albanija (Hamburg)

20. lipnja u 21:00: Španjolska – Italija (Gelsenkirchen)

3. kolo

24. lipnja u 21:00: HRVATSKA – Italija (Leipzig)

24. lipnja u 21:00: Albanija – Španjolska (Dusseldorf)

Vezani članci
22. listopad 2024 10:44