StoryEditor

PRVA SENZACIJA Saudijska Arabija preokrenula rezultat protiv Argentine

Olivier Giroud postao je najstariji igrač Francuske koji je postigao pogodak na Svjetskom prvenstvu

23/11/2022 u 09:00 h
14351
Freepik

SKUPINA C

Argentina – Saudijska Arabija 1:2 (Messi 10'/ Al-Shehri 48' AL-Dawsari 53')

Dočekali smo prvi kiks favorita na Svjetskom prvenstvu. Saudijska Arabija ostvarila je nevjerojatan pothvat i pobijedila jedne od glavnih favorita za naslov prvaka, Argentinu rezultatom 2-1. Argentinci su dobro otvorili utakmicu i stvorili početni pritisak koji je urodio plodom već u desetoj minuti. Tijekom izvođenja kornera Leandro Paredes srušen je u protivničkom šesnaestercu što je rezultiralo kaznenim udarcem za Argentinu. Leo Messi bio je siguran s bijele točke te se činilo da Argentina mirno putuje prema prvoj pobjedi na prvenstvu. Saudijci su se opredijelili na hrabru obrambenu taktiku visokog pritiska i visoke posljednje linije, čime su uhvatili Argentince u zaleđu čak deset puta, što je najviše na Svjetskom prvenstvu od utakmice Nizozemske i Kostarike 2014. godine. 

Na poluvrijeme se otišlo s prednosti Argentine 1-0, a u drugom povremenu na teren je došla neka nova Saudijska Arabija. Prvo su u 48. minuti svojim prvim udarcem preko Saleha Al-Shehrija izjednačili na 1-1, da bi pet minuta kasnije zahvaljujući fantastičnom udarcu Salema Al-Dawsarija poveli s 2-1. Saudijci su se do kraja utakmice hrabro branili, a uz odličnu partiju golmana Mohammeda Al-Owaisa ni osam minuta sudačke nadoknade nije bilo dovoljno da oduzme Saudijcima najveću pobjedu u svojoj povijesti.

Meksiko-Poljska 0:0

Glavnu utakmicu dana mogli smo gledati na Ras Abu Aboud stadionu između Meksika i Poljske koja je završila bez pogodaka. Moglo se očekivati kako će ova utakmica biti tvrda s malo prilika što se nije pokazalo istinitim. Iako su po statistici Meksikanci ti koji su najviše prijetili prema vratima Poljaka, najveću priliku na utakmici imao je Robert Lewandowski koji je izborio kazneni udarac nakon duela sa stoperom Meksika Hectorom Morenom. Spasitelj "El Trija" bio je Guillermo Ochoa koji je obranio udarac Lewandowskog te tako osigurao prvi bod za Meksiko u grupnoj fazi.

SKUPINA D

Danska-Tunis 0:0

Nakon uvodnih iznenađenja strasti su nam primirili Danska i Tunis. Utakmica je završila rezultatom 0:0. Gledali smo jednu tvrdu izjednačenu utakmicu u kojoj su obje momčadi imale par konkretnih prilika koje su zbog malog nedostatka brzine, kvalitete ili zbog zaleđa rezultirale utakmicom bez pogodaka. Danska je u utakmicu ušla kao favorit s velikom reputacijom baziranom na igrama u Ligi nacija i kvalifikacijama za prvenstvo. Hvalospjeve će morati opravdati u budućim utakmicama s obzirom na to da ovog puta nisu bili na dokazanoj razini. Trenutak nade imala je Danska u 94. minuti kada je VAR soba pozvala glavnog sudca Cesara Artura Ramosa da provjeri potencijalan kazneni udarac. Igranje rukom nije bilo dosuđeno te je utakmica završila bez pobjednika.

Francuska-Australija 4:1 (Rabiot 27', Giroud 32', 71', Mbappe 68'/Goodwin 9')

Posljednju utakmicu u prvom kolu skupine D odigrali su Francuska i Australija. Već u devetoj minuti Australija je povela. Nakon prodora po desnoj strani, Mathew Leckie pronašao je Craiga Goodwina koji silovito zabija za vodstvo "Socceroosa". Deblji kraj izvukao je Lucas Hernandes koji se ozlijedio prilikom Australske akcije za pogodak te je morao napustiti igru, a zamijenio ga je njegov brat Theo. Upravo je Theo Hernandes nakon savršenog ubačaja pronašao Adriana Rabiota koji u 27. minuti vraća Francuze u igru. Samo pet minuta kasnije nakon neopreznog dodavanja australske obrane, Francuska dolazi do preokreta, a Olivier Giroud postao je najstariji francuski igrač koji je postigao pogodak na Svjetskom prvenstvu.

Drugo poluvrijeme većinom se igralo na Austraskoj polovici. Francuzi su do kraja utakmice postigli još dva pogotka. U 68. minuti za treći pogodak za Francuze postigao je Kylian Mbappe, dok je Giroud postigao svoj drugi pogodak samo tri minute kasnije. Unatoč pomalo šokantntom početku Francuzi su smireno privukli utakmicu kraju i upisali prvu pobjedu na prvenstvu.

Vezani članci
26. travanj 2024 20:32