StoryEditor

OLIMPIJSKE IGRE Studentski smještaj ovo ljeto u Parizu rezerviran je za - radnike

Više od 2000 studentskih stanova poslužit će osoblju Olimpijskih igara

04/01/2024 u 07:21 h
12337
PIXABAY

Ovo ljeto zbog održavanja Olimpijskih igara u Parizu velik broj studenata ostaje bez smještaja. Igre se održavaju od 26. srpnja do 11. kolovoza, a da su pripreme za ovaj svjetski sportski spektakl u tijeku, pokazuje i odluka najvišeg francuskog upravnog suda.

Ministarstvo sporta je lani u svibnju objavilo da želi koristiti studentske sobe za smještaj osoblja, ali je pariški upravni sud u kolovozu suspendirao tu odluku, no najviši upravni francuski sud nije, piše Reuters. Conseil d‘Etat krajem prosinca presudio je pariškom sveučilišnom stambenom tijelu dozvolu rezerviranja više od 2000 studentskih stanova u ljeto za radnike na Olimpijskim igrama. Nikakvi važeći zakoni nisu u suprotnosti s odlukom da se 30. lipnja okončaju studentski najmovi u nekim studentskim stambenim blokovima kako bi se smjestilo osoblje potrebno za predstojeće ljetne igre, navodi sud u svojoj odluci.

Studentski savezi i ljevičarski lokalni političari kritizirali su ovaj potez. Neke od studentskih organizacija skupljale su potpise za peticiju kako bi se takav slučaj izlaska iz smještaja zaobišao. Ipak, regionalna organizacija studentskih usluga CROUS priopćila je da jamči obnovu stanarskog prava dotičnim studentima. Također je odlučeno da studenti pogođeni ovom mjerom mogu imati koristi od određene pomoći za kompenzaciju posljedica promjene smještaja i akademskog boravišta. Upravni odbor dodaje kako će dobit naknadu od 100 eura i dva mjesta za sudjelovanje na olimpijskim natjecanjima, piše Francs Jeux.

Vezani članci
29. travanj 2024 02:26