StoryEditor

ROĐENDAN LEGENDE Dennis Rodman – čovjek s mnogo lica

Žario i palio košarkaškim terenima, ali i van parketa

Autor:
Lucijan Ožegović
27/05/2024 u 08:00 h
<p>Dennis Rodman</p>
Dennis RodmanINSTAGRAM/CANVA

U svojoj košarkaškoj karijeri u NBA-u je čak pet puta okrunjen s naslovom prvaka, a uz to je i dva puta osvojio nagradu za najboljeg obrambenog igrača godine. Dijelio je svlačionicu s Michaelom Jordanom te bio član jedne od najboljih ekipa u povijesti košarke – Chicago Bullsa. Bio je oženjen s popularnom američkom pjevačicom i glumicom, Carmen Electrom. Nedugo nakon je izjavio da je u brak ušao "nečiste glave", pa je nakon samo devet dana tražio poništenje braka. Nakon toga su se pomirili, ali na punih pet mjeseci dok Electra nije zatražila rastavu. Poznat je i po aferi s popularnom pjevačicom Madonnom. Osim košarke, bavio se i profesionalnim hrvanjem na čijim je događajima nerijetko bio bok uz bok s Hulkom Hoganom, jednim od najvećih hrvača svih vremena. Glumio je u akcijskom filmu s Jean-Claudeom Van Dammeom, a poznato je i kako je pod neobičnim okolnostima stekao posebnog prijatelja – Kim Jong Una. Također je bio gost u Malnarovoj Noćnoj mori. Poprilično impresivan rezime, zar ne? Pogađate, riječ je o Dennisu Rodmanu.

Košarka mu nije oduvijek polazila za rukom

"Crv", kako su ga zvali u obitelji, nadimak je koji prati našeg protagonista od djetinjstva. Navodno mu je majka dodijelila taj nadimak jer se migoljio i "krivio" naprijed-nazad dok je igrao fliper, što je nju očito podsjetilo na crva. Nadimak je ostao upisan u povijest, mnogi ga i danas tako oslovljavaju.

Rodman je rođen 13. svibnja u gradu Trentonu u saveznoj državi New Jersey, 1961. godine. Potječe iz velike obitelji te je, ako je vjerovati navodima njegovog oca, bio jedan od 28 djece. Rodman je odrastao s majkom te braćom i sestrama, s obzirom na to da je otac napustio njihovu obitelj. Košarkom se počeo baviti još u srednjoj školi, međutim njegovi prvi košarkaški koraci nisu bili tako idilični. Nije bio atletičan, te kako on sam kaže, nije mogao zabiti polaganje.

Upravo zbog toga je otpao iz svih srednjoškolskih ekipa, kako u košarci tako i u američkom nogometu. Prvotni neuspjesi su nakratko zaustavili razvoj Rodmanove košarkaške karijere, pa se zaposlio kao domar na aerodromu u Dallasu. Na tom poslu se nije dugo zadržao jer je dobio otkaz zbog toga što je krao satove iz prodavaonice na aerodromu...

Košarkaški preporod na "collegeu" i rana NBA karijera

Rodman je po završetku srednje škole privremeno odustao od košarke. Međutim, nakon što je u kratkom periodu naglo izrastao i promijenio cijelu fizionomiju tijela, ponovo se okušao u košarci. Ta odluka je bila pun pogodak jer je Rodman u sveučilišnoj karijeri bilježio sjajne partije te se etablirao kao sjajan obrambeni specijalista te vrhunski skakač.

Dobre partije su mu omogućile izlazak na NBA Draft, na kojem je odabran s 27-og mjesta od strane Detroit Pistonsa, gdje se pridružio generaciji "Bad Boysa" koji su bili poznati po oštroj, kontaktnoj i agresivnoj košarci. U Rodmanovoj prvoj sezoni, Pistonsi su dogurali do finala konferencije, u kojem su ih zaustavili Larry Bird i Boston Celticsi. Rodman je poslije utakmice dao kontroverznu izjavu koja ga prati i danas; izjavio je kako je zvijezda Celticsa, Larry Bird, precijenjen i da je popularan isključivo zato što je bijelac...

Sljedeću sezonu, Rodman je ostvario ogromni napredak te je bio veliki faktor u regularnoj sezoni, kao i u doigravanju, u kojem su Pistonsi izgubili veliko finale od Los Angeles Lakersa.

Poraz u finalu je očito imao veliki psihološki utjecaj na Pistonse, koji su ovaj put bili spremni prekoračiti posljednju stepenicu te se upisati u povijest lige kao pobjednici. Upravo to su i učinili, te su 1989. godine osvojili prvi naslov u povijesti franšize, porazivši u finalu LA Lakerse kojima su se ovom pobjedom osvetili za poraz u finalu godinu ranije.

Naslov je dokazao da se nešto jako dobro "kuha" u Detroitu. U sljedećoj sezoni, Pistonsi su opet dominirali, a Dennis Rodman je zabilježio enormni skok u kvaliteti igre. Rodman je svojim igrama zaslužio svoju prvu veliku individualnu nagradu za najboljeg obrambenog igrača godine, a Pistonsi su ponovo osvojili naslov prvaka. Iako Rodmanova finalna serija nije bila toliko impresivna zbog ozljede gležnja, i dalje je uvelike doprinio u Detroitovoj obrani naslova prvaka.

Dijelio novac ‘šakom i kapom‘

Sljedeću sezonu je opet obilježio veliki Rodmanov individualni porast u kvaliteti. Rodman je po prvi puta u svojoj karijeri postao starter, za razliku od prethodnih sezona u kojima je pretežito ulazio s klupe. Rodmanove izvrsne partije su bile nagrađene, pa je tako po drugi put osvojio nagradu za najboljeg obrambenog igrača godine. Pistonsi su pak te sezone ostali kratki u utrci za naslov, pošto su ispali u finalu istočne konferencije od Chicago Bullsa na čelu s Michaelom Jordanom.

Osim po sjajnim partijama i dvostrukom naslovu, Rodmanov angažman u Pistonsima će ostati upamćen po još jednoj anegdoti. Naime, Rodman je već tad zarađivao ogromne cifre od košarke, pa je nerijetko bio "široke ruke" za građane Detroita. Rodman bi se vozio centrom grada i dijelio novac svima koje je smatrao potrebitima.

"Dao sam mnogo novca beskućnicima ove godine.... Ne možeš svima pomoći, ali nekima možeš. Sada zarađujem milijune, što mi znači nekoliko stotina dolara?", izjavio je tada za američke medije.

Mračna razdoblja Rodmanova života

Do tog trenutka je sve djelovalo krasno za Dennisa, a onda se dogodio potpuni zaokret. U proljeće 1992. godine, glavni trener Detroit Pistonsa, Chuck Daly dao je ostavku. Takav ishod situacije nije bio povoljan za Rodmana ako uzmemo u obzir da mu je Daly predstavljao očinsku figuru koju Rodman nikad nije imao. Međutim, tu se Rodmanovi problemi nisu zaustavili; njegova prva žena, Annie Bakes, je zatražila rastavu braka, što je rezultiralo Rodmanovim emocionalnim slomom.

Teške životne okolnosti u kombinaciji s problematičnim mentalnim zdravljem su kulminirale Rodmanovim pokušajem samoubojstva 1993. godine. Kako je naveo u svojoj autobiografiji iz 1996. godine pod nazivom "Bad as I wanna be", Rodman je sjedio na parkingu ispred arene Pistonsa s napunjenim pištoljem, dvojeći o namjeri da si oduzme život. Eventualno se predomislio te često ističe da je taj trenutak bio prekretnica u njegovom životu.

Prekretnice karijere i vjenčanje sa samim sobom

Nedugo nakon toga, Rodman je razmijenjen u San Antonio Spurse. Taj dio njegove karijere je ostao obilježen brojnim kontroverzama; nerijetko je bio suspendiran zbog nesuglasica s upravom San Antonija.

Pred početak sezone 1995. – 1996., Rodman je razmijenjen u Chicago Bullse. S obzirom na Rodmanove godine (u tom trenutku je imao 34) te ozloglašenu reputaciju, mnogi su smatrali da se Bullsi kockaju s dovođenjem Rodmana te da bi im se to moglo obiti o glavu. Bullsi su u naredne tri sezone osvojili tri naslova prvaka, a Rodman je bio ključan obrambeni igrač u pohodu na titule. Moglo bi se reći kako su kritičari ove razmjene bili u krivu...

Paralelno s prvom sezonom u Bullsima, izašla je već spomenuta Rodmanova autobiografija. Kako bi pogurao prodaju, Rodman je sjajnim marketinškim trikom ostavio mnoge fanove košarke šokiranima. Naime, Rodman je organizirao vlastito vjenčanje, a partner mu je bio – on sam. Na vjenčanju se pojavio u bijeloj haljini, noseći bijeli veo preko glave...

Godinu dana kasnije, glumio je u akcijskom filmu sa svjetski poznatim belgijskim glumcem i majstorom borilačkih vještina, Jean-Claude Van Dammeom. Film je skupio mnogo negativnih kritika, a Rodman je čak i pokupio nekoliko Zlatnih malina, nagrada koje se dodjeljuju najgorim filmovima i glumcima. Rodman je "nagrađen" sa Zlatnom malinom za najgoreg sporednog glumca i najgore novo filmsko lice, a Van Damme i Rodman su podijelili nagradu za najgori filmski dvojac..

Nakon rastanka s Bullsima, slijedile su kratke epizode u Los Angeles Lakersima i Dallas Mavericksima. Rodman je za Lakerse odigrao tek 23 utakmice, a u sljedećoj sezoni s Mavericksima samo 12. S kratkom i neuspješnom epizodom u Mavericksima, Rodman je završio svoju karijeru. Mavericksi su bili njegov posljednji angažman u najvećoj ligi svijeta, a nekoliko godina kasnije se vratio košarci. Igrao je za nekoliko niželigaških američkih ekipa, kao i za košarkaške ekipe u Meksiku i Finskoj. Završetkom karijere, Rodman se posvetio svojoj filmskoj karijeri te je u potpunosti zagazio u filmsku industriju.

Posjete Sjevernoj Koreji

Početkom 2013. godine, Rodman je odabran da posjeti Sjevernu Koreju zajedno s novinarima Vice Media povodom održavanja košarkaških turnira. Rodman je tad izjavio kako je u Kim Jong Unu stekao "cjeloživotnog prijatelja". Da su postojale međusobne simpatije između dvojice postalo je jasno kada se Rodman iste godine vratio u Sjevernu Koreju. Navodno je u drugom susretu u Sjevernoj Koreji upoznao Kim Jong Unovu kćerku, a spomenuo je i da mu je ponuđeno da preuzme kormilo korejske košarkaške reprezentacije.

Apelirao je tadašnjem predsjedniku SAD-a, Baracku Obami, da se javi Kim Jong Unu na telefon u svrhu ostvarivanja mira između dviju nacija. Navodno je i Rodmanov apel doprinio puštanju korejsko-američkog građanina Kennetha Baea, koji je bio zatvoren u korejskom zatvoru. Čak se i sam Bae putem službenih medija zahvalio Dennisu Rodmanu, smatrajući da je njegov apel podigao razinu svjesnosti o ovom konkretnom problemu, što je rezultiralo Kennethovim puštanjem iz zatvora. Rodman se ponovo vratio u Sjevernu Koreju tijekom 2017. i 2018. godine u svrhu postizanja mira između dvije države, kao i radi promocije košarke.

Top 75 košarkaša u povijesti NBA lige

Dennis Rodman će zauvijek biti relevantno ime u svijetu košarke. Njegov broj 10 koji je nosio s Pistonsima "visi" u vitrinama arene Pistonsa, a umirovljenjem njegovog dresa Pistonsi su pokazali zahvalnost za Rodmanovo vrijeme u Detroitu. NBA ga je također uvrstio u listu najboljih 75 košarkaša svih vremena.

Mnogi košarkaški fanovi i igrači ga smatraju najboljim skakačem u povijesti košarke te jednim od najboljih obrambenih igrača ikada. Hrvati će ga zasigurno najviše pamtiti po gostovanju u Noćnoj mori Željka Malnara, a tom gostovanju je kumovao Rodmanov tadašnji suigrač iz Bullsa, Toni Kukoč. Rodmanov osebujni karakter je od njega stvorio planetarnu zvijezdu čija je slava izašla iz okvira košarkaškog svijeta. Neki će ga pamtiti radi košarke, neki radi loših filmova, a ostali možda pak po njegovim vezama s američkim zvijezdama ili ekspedicijama u Sjevernu Koreju. U svakom slučaju, Rodmana ćemo pamtiti kao posebnog košarkaša i još posebniju ličnost.

Vezani članci
27. srpanj 2024 06:08