StoryEditor

STADIONI U HNL-U ‘Maksimir treba sravnati sa zemljom i izgraditi novi moderan stadion‘

Nameće se pitanje mogu li se problemi hrvatskih stadiona riješiti u smislu adaptacije na postojećim lokacijama ili će se oni nestati tek izgradnjom novih stadiona

11/12/2022 u 09:47 h
<p>Vanjski dio zapadne tribine maksimirskog stadiona<br />
 </p>
Vanjski dio zapadne tribine maksimirskog stadiona  MIHAEL FARKAš/GLOBAL

"Ovo može zvučati crno, ali svaki put postoji rizik da poginem na utakmici jer stadion samo što se ne uruši", riječi su navijača Dinama Iana Živodera koji komentira kako to biva kada ide na utakmicu na stadion Maksimir.

image

Zastitna mreza podno zapadne tribine maksimirskog stadiona
 

MIHAEL FARKAš/GLOBAL

U ovom trenutku, u Hrvatskoj ne postoji niti jedan nogometni stadion koji bi bio uz bok najvećim i najmodernijim europskim stadionima. Zatvorene tribine zbog potresa, ruševno stanje, mali kapacitet, loša adaptiranost na zahtjeve modernog nogometa samo su neki od problema koji su prisutni kada se priča o stanju stadiona renomiranih hrvatskih klubova.

'Veseli me Pampas'

Kao najveće probleme, sportski novinar i komentator Hrvatske nogometne lige Ivan Ljubić navodi da stadioni uglavnom i nisu građeni kao nogometni te da su stari, što dovodi do toga da postaju velik izazov za televizijske prijenose utakmica.

"Neki su građeni za prigodna natjecanja poput Poljuda za Mediteranske igre ili Velike Gorice za Univerzijadu, drugi su nastajali u etapama, a treći su vječno nedovršeni i kronično nesimetrični kao Maksimir. Dakle, uglvnom nisu građeni kao nogometni stadioni, a problem je i što se od njihovog postanka do danas promijenio i način realizacije televizijskog prijenosa, do te mjere da su naši stadioni svojevrsne zagonetke i veliki izazov za rad", kaže sportski novinar i dodaje da su veliki problem neadekvatne komentatorske kabine.

"Komentatorske pozicije daleko su od standarda koji uživaju kolege diljem Europe. Ono što najviše živcira moje kolege i mene su uski stolovi gdje praktički nema mjesta da ostavimo stvari, a i pozicije su često na krivim mjestima", komentira Ljubić.

Dakako, nameće se pitanje mogu li se ti i mnogi drugi problemi riješiti u smislu adaptacije na postojećim stadionima ili će se oni nestati tek izgradnjom novih stadiona.

image

Stanje tribine i zastitna mreza podno zapada maksimirskog stadiona
 

MIHAEL FARKAš/GLOBAL

"Ne postoji univerzalni odgovor. Varijacije su prisutne od stadiona do stadiona. Primjera radi, Poljud se uz adaptaciju i obnovu može dovesti na vrhunsku razinu. S druge strane Maksimir treba sravnati sa zemljom i kompletno pristupiti izgradnji novog modernog stadiona. U tom svjetlu, jako me veseli skori završetak Pampasa te se nadam da je to signal da nam slijede bolji dani", zaključuje komentator.

Nakon završetka zimske pauze u HNL-u, Osijek bi se trebao preseliti na novi stadion Pampas koji će onda biti jedini moderan u moru starih.

Deset novih stadiona

Prema pisanju Sportskih novosti, zajedničkim projektom Vlade, Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i krovne europske nogometne federacije UEFA-e, Hrvatska bi trebala dobiti deset novih, modernih stadiona. Većina na popisu bi se obnavljala i to u Vinkovcima, Koprivnici, Varaždinu, Rijeci, Puli, Zadru, Šibeniku i Splitu, dok je plan da se u Zagrebu sagrade novi stadioni u Kranjčevićevoj i u Maksimiru.

Dok se to ne realizira, hrvatski prvoligaši moraju igrati na stadionima koji, prema riječima nogometnih stručnjaka, jednostavno ne mogu pratiti moderan nogomet. Tako su na gostovanju u Podcast Inkubatoru već spomenuti Ljubić i Mateo Pukšar komentirali da se na većini hrvatskih stadiona ne može adekvatno koristiti moderna tehnologija.

"Na sedam od deset stadiona u HNL-u ne možeš dobro postaviti kameru i onda se ništa ne vidi", napominje Pukšar.

Ljubić se nadovezuje i dodaje da je dobar primjer šibenski stadion Šubićevac, gdje se dogodi situacija kada domaći navijači Funcuti ustanu da bi počeli navijati, a ne može se koristiti jedna kamera na šesnaest metara čime se gubi kadar.

Navijačima (ni)je svejedno

Oni koji svaki tjedan pohode utakmice voljenih klubova dobro su upoznati sa svim prednostima i nedostatcima stadiona na kojim prate svoje momčadi. Spomenuti navijač Dinama, Ian Živoder, smatra da je odlazak na utakmice Dinama nešto što može biti poprilično loše iskustvo ako se, recimo, utakmica poklopi s lošim vremenskim uvjetima.

"Budući da Maksimir nema krov, svaki put prije utakmice moram više puta gledati prognozu da znam moram li ponijeti kabanicu i mali kišobran i hoću li uopće ići na stadion. Velik je rizik prehlade, a to je nešto što mi u životu ne treba", kaže te nadodaje da je otužno gledati istočnu tribinu kako zjapi prazna zbog stradavanja u potresu.

image

Zid na sjeveru maksmirskog stadiona
 

MIHAEL FARKAš/GLOBAL

Navijač Slaven Belupa, Davor Baruškin prisutan je na svakoj utakmici na stadionu "Ivan Kušek Apaš" te smatra da je jedan od najvećih problema kapacitet zato što se tijekom velikih derbija izmiješaju navijači zbog premalog gostujućeg sektora.

"Kada igramo, primjerice, s Hajdukom, previše njihovih navijača dođe na dio gdje smo mi, domaći navijači i to mi se nikako ne sviđa. Iz kluba bi trebali pronaći način da ih bolje odvoje od nas, a ne da svaki put ulazimo u konflikte", žali se navijač koprivničkog kluba i nadodaje da unutar stadiona nedostaje i adekvatni fan shop.

Ante Čotić Franić, navijač Hajduka, napominje da na Poljudu ima problema sa stepenicama i samim ulaskom na stadion.

"Smeta me to što stepenice između sjedala nisu najstabilnije, a i kada je stadion rasprodan vrlo dugo se čeka na ulaz te ponekad zakasnim na početak utakmice", komentira Ante.

Vezani članci
25. travanj 2024 14:30