StoryEditor

DOLAZI EURO Raste standard studentskog života kojeg stanje na računu ne može dobro podnijeti

Povećao se porezni limit te iznos državne stipendije, studenti žele i veću minimalnu satnicu

13/10/2022 u 08:52 h
10349
PIXABAY

Studenti će, zbog dolaska eura od 1. siječnja sljedeće godine i inflacije, morati naučiti još opreznije raspolagati svojim novcem. Mnogi od njih priželjkuju povećanje studentske satnice ili pomoć države u nekom drugom obliku. Trenutna minimalna studentska satnica iznosi 29,30 kuna, odnosno 3,89 eura. Premda je taj iznos znatno viši od onog iz primjerice 2018. godine, kada su studenti radili za 21,50 kuna, pitanje je je li trenutna satnica dovoljna za održanje istog standarda života za studente.

Minimalna studentska satnica

Ona se svake godine obnavlja Uredbom o visini minimalne plaće koju donosi Vlada, a prilikom njezinog definiranja uzimaju se u obzir i inflacija, zaposlenost te stanje gospodarstva. Iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu poručili su da se zalažu za rast minimalne studentske satnice da bi si studenti mogli osigurati ekonomsku stabilnost.

"Apeliramo da se daljnjim mjerama pa tako i definiranjem više minimalne plaće za 2023. godinu unaprijedi, odnosno, izbjegne narušavanje kvalitete života studenata", rekla je potpredsjednica SZ-a Bruna Bandula. Istaknula je da su trenutačno brojni studenti suočeni sa strahom u vezi svoje egzistencije i financiranja studentskog života, posebice kada se sagleda porast cijena najma stanova u Zagrebu.

U korist studentima ide povišenje poreznog limita s 15.000 na 24.000 kuna koje je ove godine usvojilo Ministarstvo financija, a u Vladinom paketu antiinflacijskih mjera našlo se i povećanje državnih stipendija s 1200 na 1506,90 kuna. Studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva Ana Bagić, koja radi u struci, sigurna je da će joj se satnica, koja već sada iznosi 40 kuna, s prelaskom na euro povećati, no svjesna je da mnogi studenti neće imati tu privilegiju.

Cijene u menzama ostaju iste

"Mislim da je i sada trenutna minimalna satnica premala za život, pogotovo studentima koje roditelji ne mogu više uzdržavati, pa im je to jedini prihod", rekla je Ana. Kvaliteta života će joj, vjeruje, ostati ista, ako ne i bolja nego sada. Euru se raduje jer smatra da će on dugoročno svima olakšati život, a moći će si i jednostavnije priuštiti stvari koje imaju konzistentniju cijenu po valutama, poput mobitela i laptopa.

Anino uzbuđenje povodom uvođenja eura ne dijeli studentica geologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Veronika Černušak. Istaknula je da su cijene postale nenormalne ne samo za studente već i za ostale građane i da bi Vlada trebala uvesti paket novih mjera pomoći, a jedna njezina ideja je da studenti uz predočenje iksice kupuju po nižim cijenama. Trenutno radi kao konobarica u kafiću i satnica joj je 30 kuna, no planira raditi u drugom kafiću gdje će za isti posao biti plaćena deset kuna više.

"Kvaliteta života će za studente ostati ista jer ćemo trošiti na iste stvari kao do sada, nećemo razmišljati o tome koliko košta jer sve što konzumiramo je stvarno ono osnovno", ustvrdila je Veronika. Jedino što želi je da cijene u menzama ostanu iste.

Iz Ureda ravnatelja Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu poručili su da se cijene u menzama neće povećavati, već će kunski iznosi biti samo preračunati u eure. Istaknuli su i da će sve blagajne biti spremne za prelazak na plaćanje u eurima od 1. siječnja sljedeće godine.

U popustima je spas!

U anketi o prilagodbi studenata na euro, koju je proveo Global na uzorku od sto studenata, njih 92 smatra da satnica od 3,89 eura neće opravdati novonastale studentske troškove temeljene novim cijenama na tržištu, dok se osmero njih ne slaže s time.

Na pitanje hoće li se njihove financijske navike promijeniti prelaskom na euro, 48 studenata odgovorilo je potvrdno, dok 52 tvrdi da će im financijske navike ostati iste. Kao neke od primjera promjena u navikama studenti navode kupovanje na akcijama, pomno planiranje troškova te preračunavanje u kune da bi bili sigurno je li cijena nečeg opravdana.

"Imat ću dojam kao da je sve jeftino pa ću trošiti više novca".

"Vjerujem da ću si manje priuštiti neke sitnice koje mi donose sreću, a nisu mi nužne za život".

"S obzirom na to da će sve biti skuplje, vjerojatno će svi gledati na to da uzmu jeftinije varijante proizvoda koje bi inače kupovali. Recimo djevojke će uzimati jeftinije uloške, kućnim ljubimcima će se uzimati manje kvalitetna hrana, a isto bi moglo biti i s prehrambenim namirnicama poput kečapa, majoneze, jogurta, mlijeka".

Od 100 ispitanih, 64 studenta smatra da će od 1. siječnja trošiti više novca.

Vezani članci
19. travanj 2024 17:34