StoryEditor

APSURD Po višu titulu uz besplatno studiranje mladi ‘bježe‘ u Maribor!

Studenti iz metropole odlaze i u Rijeku i Osijek. Ako usporedimo, primjerice, ZVU i Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci, diplomski studij se razlikuje u više od 10.000 kuna i stečenom zvanju

07/09/2017 u 06:58 h
<p>Zbog prevelikih cijena školarina studenti su prisiljeni otići iz Zagreba otići u drugi grad, pa i državu</p>
Zbog prevelikih cijena školarina studenti su prisiljeni otići iz Zagreba otići u drugi grad, pa i državuFoto: Katarina Šapina/Global

Kada govorimo o fakultetima u Hrvatskoj, sigurno možemo reći da Zagreb ima najveću ponudu. No zagrebački su fakulteti i među najskupljima kada je riječ o specijalističkom diplomskom stručnom studiju. To potvrđuju Tehničko (TVZ) i Zdravstveno veleučilište u Zagrebu (ZVU). Ako usporedimo, na primjer, ZVU i Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci, diplomski se studij razlikuje u više od 10.000 kuna i stečenom zvanju.

Naime, studenti koji odluče upisati diplomski studij u Zagrebu steknu titulu stručnog specijalista, godinu studija plate 20.000 kuna, a besplatne opcije nema. Ako student odluči otići na diplomski studij u Rijeku, stekne titulu magistra, godinu plati 9240 kuna ako studira izvanredno, dok je redovnim studentima godina besplatna. Ovaj studij mogu upisati i studenti ZVU-a u Zagrebu.

Polaganje razlika

'Nakon završenog preddiplomskog u Zagrebu planiram upisati diplomski studij u Rijeci, ponajviše zato što je diplomski u Zagrebu jako skup', kaže studentica fizioterapije Maja

Malo je bolje na TVZ-u, što se tiče plaćanja godine - tamo 16 najboljih studenata na godini ima mogućnost besplatnog specijalističkog studiranja. Ostali godinu plaćaju 300 kuna po ECTS bodu, što znači da uz obročno plaćanje i skupljenih 120 ECTS-a, student plaća školarinu za jednu godinu 18.000 kuna. Studenti TVZ-a nemaju drugu mogućnost u Zagrebu. Može se polagati razlika predmeta pa upisati Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku ili Tehnički fakultet u Rijeci i onda se, uz ponovno polaganje razlike predmeta, prebaciti na Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Postoji i mogućnost studiranja u Mariboru, i to potpuno besplatno, bez polaganja razlike predmeta, a sve više studenata s TVZ-a uzima tu mogućnost u obzir.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ističe kako "nema zakonske zapreke za upis diplomskog sveučilišnog studija za osobe koje su prethodno završile preddiplomski stručni studij na nekom od veleučilišta". No, kako objašnjavaju, određivanje uvjeta je u mjerodavnosti samih visokih učilišta pa ona određuju tko se može i kako prebaciti k njima na diplomski studij. Što se tiče plaćanja školarine, ako student ne ostvari punu subvenciju participacije, odluka o visini školarine također je u rukama visokih učilišta. Na pitanje tko kontrolira te cijene, Ministarstvo nije dalo odgovor.

Povjerenik za medije Hrvatskog studentskog zbora Vanja Uzelac rekao je kako se taj problem nije još nigdje spominjao jer se studenti, studentski zborovi tih fakulteta, a i Vijeće za veleučilišta nisu javljali s tim problemom te zbog toga on nije ni postavljen na dnevni red. Što se tiče cijena i kontrola tih cijena, "to je pitanje za studentske zborove tih fakulteta, tu mi kao Hrvatski studentski zbor malo možemo", ističe Uzelac.

Na TVZ-u 16 najboljih studenata na godini ima mogućnost besplatnog specijalističkog studija. Ostali godinu plaćaju 300 kuna po ECTS bodu

"Mi smo nacionalno koordinativno tijelo svih zborova sveučilišta. Ne miješamo se u pojedine fakultete i sveučilišta nego više pokušavamo koordinirati rad svih njih", dodaje.

'Bježe' iz Zagreba

Mario, bivši student TVZ-a, upisao je Fakultet elektrotehnike, računarstva i informatike (FERI) u Sloveniji.

"Diplomski u Mariboru upisao sam prije svega zbog toga što je besplatan i što po završetku studija stječem zvanje magistriranog inženjera elektrotehnike. Najveći problem je to što je jezik drukčiji od našeg pa sam imao problema dok ga nisam naučio kako treba. Da je za mene postojala besplatna opcija u Hrvatskoj i da sam pritom imao mogućnost steći istu titulu kao i na FERI-u, naravno da bih diplomski upisao ovdje".

Maja, studentica fizioterapije, ove godine završava preddiplomski studij na ZVU.

"Nakon završenog preddiplomskog u Zagrebu planiram upisati diplomski studij u Rijeci, ponajviše zato što je diplomski u Zagrebu jako skup", kaže Maja.

Drugi razlog zašto upisuje fakultet u Rijeci je strah od novih izmjena o kojima se raspravlja u Saboru, a to je hoće li stručni studiji imati manju razinu od sveučilišnih. Maja je rekla kako bi radije ostala u Zagrebu, ali da zbog trenutačna stanja to nije opcija.

Vezani članci
03. listopad 2023 22:55