StoryEditor

BORBA PROTIV KORUPCIJE ‘Nema puno radova na tu temu iako je prisutnost korupcije u društvu problem o kojem treba pričati i pisati‘

Kada je riječ o korupciji, važno je djelovati u dva smjera, a to je represivnim djelovanjem i prevencijom

09/12/2022 u 07:27 h
14315
PIXABAY

U vrijeme kada su se otprilike rodili ovogodišnji brucoši, prije 19 godina, Opća skupština Ujedinjenih naroda ukazala je na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje te je 9. prosinca proglasila kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

U Hrvatskoj Ministarstvo pravosuđa i uprave djeluje kao dio mehanizma strateškog usmjeravanja nacionalne antikorupcijske politike koju čine Hrvatski sabor i Vlada, stoji na stranici spomenutog Ministarstva. Borba protiv korupcije vodi se na dva načina. S jedne strane suzbijanjem kaznenih djela korupcije, odnosno represivnim djelovanjem. S druge strane, borba protiv korupcije mora sadržavati i preventivni dio – sprječavanje korupcije.

Studentica politologije na Fakultetu političkih znanosti, Antonija Majdančić,sa svojim kolegama je dobila Rektorovu nagradu u području za timski znanstveni i umjetnički rad na temu korupcije i njezine veze s institucionalnim povjerenjem i političkom participacijom mladih. Rad nosi naziv "Kad kradu svi, zašto ne bismo i mi?: Korupcija i njena veza s institucionalnim povjerenjem i političkom participacijom mladih".

"Htjeli smo pokazati koliko zapravo korupcija i njezina prisutnost u društvu i sustavu utječu na participaciju mladih u političkim procesima i politički važnim pitanjima, a nema puno radova na tu temu iako je prisutnost korupcije u društvu problem o kojem treba pričati i pisati", kaže Antonija.

Kolege koje su radile na projektu, naopominje Antonija, bili su zainteresirani za temu korupcije i percepcije mladih o korupciji, a to su Nikolina Bralić, Mirta Čenić, Adrian Roko Kujundžić, Bruno Aleksić te Ivana Badžek, koja je inicirala projekt.

Vezani članci
03. svibanj 2024 05:14