StoryEditor

POGODNOST OD LISTOPADA Za 75 kuna mjesečno studenti će se moći voziti vlakom po cijeloj Hrvatskoj

Projektom bi trebalo privući mlade da koriste željeznički prijevoz i povećati potražnja za kartama

22/09/2022 u 07:47 h
7963
KRISTINA UREMOVIĆ/GLOBAL

Studenti će za 75 kuna mjesečno moći putovati po Hrvatskoj vlakom i to koliko god žele. To im omogućuje Vladin novi pilot-projekt koji će početi 1. listopada ove godine i provodit će se do 31. rujna 2023. godine. Ciljevi su povećanje mobilnosti studenata, smanjenje iseljavanja iz ruralnih područja, poboljšavanje standarda građana, oživljavanje prometa putničkih vlakova na manje razvijenim područjima te smanjenje štetnih plinova u okolišu.

Projektom bi trebalo privući mlade da koriste željeznički prijevoz i povećati potražnja za kartama. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture također pomaže pri postizanju toga cilja modernizacijom željeznica i vlakova. Kako piše Hina, trenutačno je u prometu 40 novih niskopodnih vlakova te 21 elektromotorni vlak, koji će služiti u gradsko-prigradskom i regionalnom prijevozu, a koji su sufinancirani iz fondova Europske unije.

Početkom listopada prošle godine Vlada je počela s pilot-projektom besplatnog javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola. Projekt traje do kraja ove godine, a u prvih je devet mjeseci zabilježeno više od 35.000 djece koja su se prevezla vlakom, dok je taj broj prije pilot-projekta bio 7000. Osim razvojne dimenzije, gdje se povećava broj putnika vlakom, iz Vlade objašnjavaju da on ima i socijalnu dimenziju jer olakšava financijsku situaciju roditelja, djece i učenika te pruža podršku demografskom oživljavanju.

Vezani članci
29. travanj 2024 12:40