StoryEditor

NOVI ZAKON Njemačka na putu da legalizira kanabis

Prijedlog zakona predviđa nekažnjavanje posjeda do 25 grama marihuane i tri stabljike kanabisa

14/04/2023 u 10:41 h
15850
Freepik

Njemačka vlada najavila je promjenu zakona kojom bi se ograničeno legalizirao vlastiti uzgoj i posjedovanje kanabisa. Cilj vlade je smanjiti ilegalno tržište i kriminal povezan s kanabisom, piše Hina. 

Prijedlog zakona predstavili su ministar poljoprivrede Cem Özdemir i ministar zdravstva Karl Lauterbach. Riječ je o socijaldemokratsko-zeleno-liberalnoj vladi, a Özdemir je pritom kritizirao dosadašnju politiku. Smatra da je "potpuno promašila svoj cilj" i dodao je da se to primjećuje u povećanju broja kaznenih prijava zbog zloupotrebe droge.

"Nacrt zakona predviđa nekažnjavanje posjeda do 25 grama marihuane i tri stabljike kanabisa", napisano je u prijedlogu. Onima koji su do sada kažnjeni zbog posjedovanja količine do 25 grama, prema prijedlogu bi se izbrisao upis u kazneni registar.

Promjena zakona omogućila bi otvaranje "kanabis socijalnih klubova" u kojima će se kanabis izdavati punoljetnim osobama. Bit će ograničeni na 500 članova, i namijenjeni samo onima koji žive u Njemačkoj, prenosi Guardian.

Sindikat policije kritizirao je postupke vlade jer smatraju da je proizvodnju kanabisa "gotovo nemoguće" kontrolirati i da bi mogao postati lako dostupan maloljetnicima. Prvotni plan njemačke vlade bio je dozvoliti prodaju kanabisa u specijaliziranim prodajnim mjestima, no od tog se poteza odustalo zbog ograničenja pravnih odredaba Europske unije.

Vezani članci
28. travanj 2024 09:46