StoryEditor

BOŽIĆNO DARIVANJE Studenti medicine provode humanitarnu akciju za djecu u bolnicama

Osim akcije, studenti planiraju i kreativne radionice za djecu u KBC-u Zagreb

30/11/2022 u 07:43 h
<p>Božićna akcija prethodnih godina</p>
Božićna akcija prethodnih godinaStudentska sekcija za pedijatriju

Studentska sekcija za pedijatriju Medicinskog fakulteta u Zagrebu organizira božićnu akciju kojom prikuplja darove za djecu u bolnicama. Božićna akcija je već započela i traje do 16. prosinca, a studenti se mogu uključiti prikupljanjem poklona i sudjelovanjem u humanitarnim pub kvizovima.

Više lokacija za donacije

Kutije za darove nalaze se u studentskim domovima Stjepan Radić, Cvjetno naselje, Ante Starčević i Lašćina, te u Studentskom centru i dekanatu Medicinskog fakulteta. Studenti mogu ostaviti darove u skladu sa svojim mogućnostima, a to mogu biti igračke, knjige i slikovnice, slatkiši i slično. Stela Majetić iz vodstva sekcije navodi da je ove godine božićnu akciju odlučio podržati i Studentski zbor Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije gdje se također nalaze kutije za darove.

"Zbor će organizirati humanitarne zabave i druženja te utakmice i prodaju poklona koje su izradili u svojim laboratorijima s ciljem prikupljanja donacija za našu akciju", ističe Stela. Osim toga, sekcija ima dugogodišnju suradnju s Petom gimnazijom u kojoj učenici također mogu ostaviti poklone, a sekcija se javlja i raznim tvrtkama i ostavlja im kutije za darove koje preuzima na kraju akcije.

Pub kvizovi općeg znanja održat će se u osam kafića tijekom studenog i prosinca, a u njima mogu sudjelovati svi, sve što je potrebno jest okupiti ekipu od tri do pet osoba i prijaviti se putem obrasca na jedan od kvizova. Uz osam kvizova na hrvatskom jeziku, jedan će se održati i na engleskom jeziku za strane studente u kafiću Ritam grada.

"Pub kvizovi su osmišljeni s namjerom da što više 'nemedicinara' čuje za ovu akciju i uključi se. Svaki kafić će imati različiti kviz, koji nam slažu iskusni kvizaši i voditelji kvizova, Filip Begić, Ivan Vrdoljak i Filip Belšćak, pa ekipa može ispuniti i obrazac više puta ako želi sudjelovati u više kvizova", kaže Stela.

Izrada čestitki i igre za djecu 

Studentska sekcija za pedijatriju ove godine također će organizirati kreativne radionice za djecu u bolnicama. Kreativne radionice ideja su studentske sekcije za promociju umjetnosti HipokArt, s Medicinskog fakulteta, i njihove voditeljice Lorene Loje pa će se i provoditi u suradnji s njima, navodi Stela. Radionice bi se trebale održati u KBC-u Zagreb (Rebro).

"Jedna radionica bi bila kreativna gdje bi, Lorena i ostali članovi HipokArta, s djecom izrađivala čestitke s raznim ukrasima i metodama, kutije želja i slično. Drugi oblik radionice bilo bi igranje 'Dungeons & Dragons'", objašnjava Stela i dodaje da bi radionica bila prilagođena uzrastima od sedam do 12 godina te za one starije od 12.

Ovogodišnja božićna akcija je jubilarna deseta, a pokloni s akcije bit će donirani bolnicama s pedijatrijskim odjelom u Zagrebu. Neke od bolnica koje će primiti donacije su Klinika za tumore, KBC Sestara Milosrdnica, Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj ulici, Dječja bolnica Srebrnjak i KBC Zagreb (Rebro). U suradnji sa Studentskom linijom za rijetke bolesti, sekcija također organizira i akciju skupljanja potrepština za Specijalnu bolnicu Bistra.

Vezani članci
18. travanj 2024 02:08