StoryEditor

CRNA GORA Jakov Milatović novi je predsjednik, promjena vlasti nakon 30 godina

‘Neka drugi travnja bude praznik demokracije‘, komentirali iz stožera pokreta Europa sad

03/04/2023 u 06:00 h
15640
PIXABAY

"Režim je propao, Đukanović je izgubio", čulo se iz stožera pokreta Europa sad kada je Jakov Milatović postao novi predsjednik Crne Gore, prenosi Nacional. Milatović je osvojio 60 posto glasova, dok je njegov suparnik i dosadašnji predsjednik Milo Đukanović osvojio oko 40 posto.

"Neka drugi travnja bude praznik demokracije", pozvali su iz Milatovićevog stožera.

Izbornu strategiju temeljio je na gospodarskoj teoriji te je obećao da će minimalnu plaću podići s 220 eura na 450 eura. Milatović je treći predsjednik Crne Gore od neovisnosti 2006. godine, a inauguracija se očekuje sredinom svibnja. Oba predsjednika prije njega su iz Demokratske partije socijalista, koja je na vlasti bila tri desetljeća.

Novi predsjednik je ekonomist sa širokim životopisom, prenosi Večernji list. Studirao je u Illnoisu, Beču i Rimu, a magisterij ekonomije završio je na Oxfordu. Pohađao je programe u organizaciji Ujedinjenih naroda u New Yorku, njemačke zaklade Conrad Adenauer i Ambasade Crne Gore u Rimu. Radio je u bankarstvu u zemlji i inozemstvu, bio je dio tima za ekonomsku i političku analizu u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) te se bavio ekonomskom analizom Jugoistočne Europe i kasnije analizom zemalja Zapadnog Balkana. Od 2018. do 2020. godine radio je kao glavni ekonomski analitičar EBRD-a za Rumunjsku, Hrvatsku, Sloveniju i Bugarsku. U kolovozu 2020. izabran je za ministra gospodarskog razvoja Crne Gore.

Vezani članci
28. travanj 2024 16:52