StoryEditor

CRVI ILI RIŽA? Zbog incidenta s pohanim mesom, ispred menze na ‘Savi‘ smanjili se redovi

‘Prema riječima voditeljice kuhinje navedeni prigovor nikad nije prenesen odgovornim osobama kuhinje i linije posluživanja‘, navodi se u priopćenju SC-a

Autor:
Ivana Paušić
07/11/2022 u 07:58 h
<p>Ulaz u menzu u Studentskom domu Stjepan Radić<br />
 </p>
Ulaz u menzu u Studentskom domu Stjepan Radić  IVANA Paušić/Global

Odlazak na ručak u menzu Studentskog doma Stjepan Radić više nije isti kao prije. Ili možda ipak je, no nakon objave jednog studenta koji je u pohanom mesu pronašao crve, skepticizam je dodatno porastao, a povjerenje u menze naglo opalo. U tren oka fotografija i vijest o crvima u menzi krenuli su se širiti, a ostali studenti krenuli pisati i objavljivati što su sve oni pronašli na svojim tanjurima.

"Dodatni proteini", napisao je student uz fotografiju puža u salati, a na meniju se osim malih živih životinja mogu naći i dlake te kovanice.

Nisu crvi nego riža

Na društvenim mrežama oglasio se i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu koji je ovakav slučaj nazvao nedopustivim te apelirao na hitno preuzimanje odgovornosti za ugrožavanje zdravlja studenata. Zatraženo je i pisano očitovanje uprave Studentskog centra u Zagrebu, uprave Studentskog doma Stjepan Radić, voditelja restorana u kojem se ovaj slučaj dogodio, osobe odgovorne za sanitarne uvjete restorana, glavnog kuhara restorana te osoba koje su posluživale tu hranu.

Na upit Večernjeg lista odgovorio je i ravnatelj Studentskog centra Mirko Bošnjak te rekao da je naložio izvanredni inspekcijski nadzor.

U priopćenju, između ostalog, stoji da nije riječ o crvima već o zrncima riže koji su dospjeli u smjesu za paniranje te su nakon toga podvrgnuti prženju u fritezi. Da bi dokazali ove tvrdnje, u menzi su izvršili probno paniranje s krušnim mrvicama u koje je dodana riža te je rezultat bio identičan nalaz kao onaj na fotografijama na portalima.

Nema redova kao inače

"Prema svemu navedenom, ne odričući odgovornost za propust, vidljivo je da navedena namirnica nije predstavljala opasnost za zdravlje i život konzumenata, nego svojim izgledom nije zadovoljavala. Iz konverzacije putem poruka sa studentom, namirnica je reklamirana na šalteru za povrat prljavog suđa (konverzacija bilo kojeg drugog tipa nije bila prihvatljiva za studenta). Prema riječima voditeljice kuhinje navedeni prigovor nikad nije prenesen odgovornim osobama kuhinje i linije posluživanja", stoji u priopćenju Studentskog centra.

Zbog jučerašnjeg događaja danas pred menzama nije bilo velikih redova kao inače, a mnogo studenata se uputilo u menze u Studentskom domu Cvjetno naselje. Među njima je i studentica Iva koja kaže da je žalosno što ju ovaj događaj ni nije iznenadio jer je navikla da se tako nešto stalno događa u menzama na Savi.

"Mislim da je nedopustivo da se u domu s najvećim brojem studenata u Zagrebu ovakve stvari događaju, a još je gore kad vidim koliko nadležne nije briga kako se 'efikasno' rješavaju ovakve situacije", smatra Iva i dodaje da bi dom, koji bar na papiru nudi najbolji smještaj za studente, trebao osigurati kvalitetnu prehranu. Nada se da će ovaj incident potaknuti neku promjenu u korist studenata, a ne samo kratkoročno rješenje da se spasi kredibilitet studenata.

Vezani članci
25. travanj 2024 20:58