StoryEditor

DIGITALNE DIPLOME I SVJEDODŽBE Od iduće godine stižu održivi dokumenti

Digitalnim dokumentima smanjuje se rizik od izrade lažnih diploma, a olakšava se pristup i dijeljenje

23/03/2023 u 20:44 h
15354
FREEPIK

Digitalne diplome i svjedodžbe izdavat će se u roku od 30 dana nakon završetka studija na hrvatskom i engleskom jeziku, a bit će dostupne od sljedeće akademske godine, prenosi Jutarnji list. Uvođenje digitalnih dokumenata potvrdili su iz Ministarstva obrazovanja i Carneta gdje smatraju da je prednost e-dokumenata smanjenje rizika od izrade lažnih isprava.

"Digitalne svjedodžbe i diplome su sigurnije od papirnatih diploma jer su zaštićene elektroničkim pečatom koji osigurava jednostavnu provjeru autentičnosti dokumenta, što drastično smanjuje rizik od nedozvoljenih aktivnosti poput izrade lažnih diploma", naveli su iz Carneta za Jutarnji list. 

Digitalne isprave bit će dostupne putem sustava e-građani te neće biti namijenjene ispisu, već samo jednostavnom pristupu i dijeljenju u elektroničkom formatu. Dokumenti će biti dostupni u bilo kojem trenutku što bi trebalo olakšati pristup poslodavcima i obrazovnim institucijama kao i ukloniti potrebu za izdavanjem papirnatih potvrda o završetku studija u razdoblju do promocije i podjele diploma.

"Digitalne svjedodžbe i diplome eliminiraju potrebu za ispisom i troškovima dostave što ih čini pristupačnijom opcijom za korisnike te ujedno smanjuje količinu papirnatog otpada i povećava odgovornost društva prema okolišu", istaknuli su iz Carneta za Global još jednu prednost digitalizacije.

Vezani članci
29. travanj 2024 08:51