StoryEditor

PROJEKT ‘E-ŠKOLE‘ Hrvatska se natječe za nagradu Europske komisije

Građani Europske unije biraju najbolje

29/10/2022 u 09:00 h
<p>Digitalizacija obrazovanja<br />
Zagreb 21.10.2022.<br />
Digitalizacija obrazovanja Zagreb 21.10.2022.PIXABAY

Europska komisija nagradit će jednu od 15 članica Europske unije za najuspješniju provedbu programa regionalnih inovacija, koji je financiran iz sredstava EU. Time će se obilježiti 15 godina postojanja natjecanja RegioStars, a pobjednik se bira među finalistima ranijih izdanja. Za nagradu Komisije konkurira i Hrvatska koja je u natjecanju sudjelovala 2020. godine s CARNET-ovim projektom "e-Škole: Uspostava razvoja digitalno zrelih škola", priopćio je CARNET. https://www.carnet.hr/pilot-projekt-e-skole-ponovno-u-finalu-natjecanja-za-nagradu-europske-komisije-regiostars/

Projekt "e-Škole" krenuo je 2015. godine. U prvoj fazi, nastavnici deset posto osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj dobili su priliku tehnologijom poboljšati nastavu. Osim što su sredstva osigurala pokretanje e - Dnevnika, nastali su i udžbenici koje đaci na svojim računalima mogu čitati samostalno kod kuće. U učionice odabranih škola bile su postavljene pametne ploče, a učenici su dobili vlastite tablete.

Aleksandra Mudrinić Ribić, voditeljica službe za podršku e-obrazovanju u CARNET-u, u kratkom prilogu o dosadašnjem napretku projekta objasnila je prednost CARNET-ovog e-udžbenika. (http://www.regiostarsawards.eu/)

"Interaktivne vježbe koje učenici samostalno mogu ispunjavati pomažu im procijeniti čemu trebaju posvetiti više pažnje u učenju", kazala je Mudrinić Ribić.

Nakon što je 151 škola imala prilike iskusiti dio moderne nastave, 2018. je krenula i druga faza projekta "e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola". Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo je do kraja 2023. godine uvesti digitalizaciju u sve škole.

Povodom obljetnice natjecanja, građani EU imaju priliku izabrati favorita među finalistima prethodnih godina. Informacije o projektima kandidata moguće je naći na službenoj stranici natjecanja i to u obliku petominutnih dokumentaraca koje su snimili mladi novinari. Glasati je moguće do 15. studenog, a u studenom će se održati i dodjela nagrada u Portugalu. (http://www.regiostarsawards.eu/)

Aleksandra Mudrinić Ribić, EU fondovi, digitalizacija obrazovanja, Europska unija, Europska komisija, Hrvatska, RegioStars, CARNET, e-Škole

Vezani članci
03. svibanj 2024 06:28