StoryEditor

ONLINE PREVARE Broj incidenata na internetu raste, a jedna od najčešćih je i dalje phishing

Pogađanje zaporki, iznuda i pokušaj iskorištavanja ranjivosti samo su neki od tipova prijevara

10/02/2023 u 08:02 h
14757
Freepik

Među više od 1000 obrađenih prijava, najčešći računalno- sigurnosni incidenti prošle godine bili su phishing, scam i phishing URL, objavio je u godišnjem izvještaju Nacionalni CERT, odjel unutar CARNET-a koji takve incidente obrađuje.

Ukupan broj incidenata na internetu raste zato što je sve više različitih vrsti poput pogađanja zaporki, iznuda, pokušaj iskorištavanja ranjivosti ili sustav zaražen zlonamjernim kodom samo su neki od tipova prijevara, stoji u izvještaju. Navode se i scam kampanje u kojima se napadač predstavljao kao načelnik policije, banka, iznajmljivač apartmana, ili pak tvrtka koja pruža poštanske usluge. Jedna od najčešćih prijevara, phishing ,odvija se upravo pomoću takvih manipulacija.

"Kriminalci od korisnika pokušavaju prikupiti povjerljive podatke, poput korisničkih imena, lozinki, podataka s kreditnih kartica i slično, da bi ostvarili financijsku korist. U pravilu, phishing poruke prenose se putem elektroničke pošte koja navodi korisnika da klikne na određeni link koji ga dalje vodi na stranice zloćudnog web poslužitelja", piše na CERT-ovoj stranici

No, s druge strane, pretpostavlja se da su građani postali osvješteniji zbog toga što je broj prijava porastao za sedam posto u odnosu na 2021. godinu. Na podizanju svijesti CERT radi putem raznih kampanja, a jedna od najpoznatijih je "Veliki hrvatski naivci".  

Vezani članci
03. svibanj 2024 07:04