StoryEditor

DODIK JE PREDSJEDNIK Nepravilnosti postoje, ali ponavljanje izbora nije opcija

Njegova protukandidatkinja Jelena Trivić najavljuje pravnu borbu zbog izborne krađe i korupcije

28/10/2022 u 06:52 h
<p>Milorad Dodik</p>
Milorad DodikDEJAN RAKITA/PIXSELL

Milorad Dodik novi je predsjednik Republike Srpske. Gotovo mjesec dana nakon provedbe općih izbora u Bosni i Hercegovini trajalo je ponovno prebrojavanje glasova na više od 2000 izbornih mjesta u Republici Srpskoj, a Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) jučer je potvrdilo rezultate. Uz predsjednika su izabrana i dva potpredsjednika – Ćamil Duraković iz reda Bošnjaka i Davor Pranjić iz reda Hrvata.

Do ponovnog prebrojavanja glasova došlo je zbog sumnje u izborne prevare, a ona i dalje nije isključena. Naime, prilikom prebrojavanja glasova utvrđene su različite nepravilnosti poput pogrešnog pakiranja listića i vreća, nedostatka vreća, falsificiranja listića i slično. Usprkos tome, SIP ne planira ponovnu provedbu izbora jer – nema vremena niti sredstava, prenosi Dnevnik.hr.

To ne čudi jer je cijeli sustav koji Bosna i Hercegovina ima prekompliciran i skup, objasnio je u intervjuu za Global politolog Višeslav Raos koji kao rješenje predlaže zamjenu tročlanog predsjedništva jednim predsjednikom s minimalnim ovlastima. Neki od profesora iz Sarajeva su rekli da im se sviđa ta ideja, ali da nisu sigurni bi li Milorad Dodik ikada pristao na to.

Dodik trenutno poziva na mir i smatra da su pokazali kako je "Republika Srpska demokratsko društvo visokih standarda sa svim vrijednostima koje krase odgovornu naciju", a njegova protukandidatkinja Jelena Trivić najavljuje pravnu borbu zbog izborne krađe i korupcije, prenosi Dnevnik.hr.

Vezani članci
25. travanj 2024 04:59