StoryEditor

EUROVIZIJA 2023. Osim ‘Mama ŠČ!‘ ove subote izabrano je još šest pjesama za Euroviziju

Svoje predstavnike izabrale su Estonija, Rumunjska, Danska, Latvija, Italija, Malta i Hrvatska

12/02/2023 u 20:46 h
14776
UNSPLASH

Proteklog vikenda čak devet zemalja, uključujući Hrvatsku, održalo je nacionalna kvalifikacijska natjecanja za pjesmu Eurovizije. Svoje predstavnike u subotu su izabrale i Estonija, Rumunjska, Danska, Latvija, Italija i Malta. Također, Litva i Švedska održale su drugu polufinalnu večer svojih kvalifikacijskih izbora, stoji na službenoj stranici. Publika i žiri odlučili su da Hrvatsku ove godine predstavlja pjesma Mama ŠČ!" riječke grupe Let 3.

Nacionalni izbor za pjesmu Eurovizije u Estoniji zove se Eesti Laul, a u finalu je bilo ukupno 20 izvođača, stoji na službenoj stranici. Ove će ih godine predstavljati Alika s pjesmom "Bridges". Estonija je na ovom natjecanju prvi put nastupila 1994., a pobijedili su 2001. kada su Tanel Padar i Dave Benton, zajedno s 2XL, otpjevali "Everybody".

U Areni Næstved održan je danski nacionalni izbor Dansk Melodi Grand Prix. Natjecalo se ukupno osam izvođača, a pobijedio je umjetnik Reily s pjesmom "Breaking My Heart". Danski predstavnik već ima karijeru u Južnoj Koreji, a popularan je i na TikToku i Instagramu. Danska je ukupno nastupila 50 puta na Euroviziji, a čak tri puta bila je i domaćin izbora.

U Latviji je održano natjecanje Supernova na kojemu je sudjelovalo 14 izvođača. U polufinalu je od 14 odabrano deset skladbi koje su izvedene još jednom tjedan dana kasnije. Odlukom žirija i publike Latviju će predstavljati grupa Sudden Lights s pjesmom "Aijā". Pobjednikom rumunjskog nacionalnog izbora Selecția Națională proglašen je Theodor Andrei s pjesmom D.G.T. (Off and On).

Italija tradicionalno na Euroviziju šalje pobjednika spektakla Sanremo koji je održan proteklog tjedna. Ukupno 28 skladbi izvedeno je tri puta, a glazbenik Marco Mengoni pobijedio je konkurenciju s pjesmom Due Vite i osigurao odlazak u Liverpool. Italija je posljednju pobjedu ostvarila 2021. u Rotterdamu kada je popularni Måneskin zaludio svijet. U finalu Malteškog nacionalnog izbora natjecalo se 16 izvođača, a pobijedila je grupa The Busker s pjesmom "Dance (Our Own Party)".

Hrvatskoj prijeti diskvalifikacija?

Let 3 ukupno je osvojio 279 bodova žirija i publike. Drugo mjesto pripalo je grupi Harmonija disonance s pjesmom "Nevera (Lei Lei)", a treće mjesto osvojila je grupa Detour s pjesmom "Master Blaster". Reakcije publike na pobjednike su podijeljene.

Dio smatra da je Let 3 savršen primjer izvođača koji prolazi na Euroviziji i da je pjesma samo odlična šala na cijelu političku situaciju u svijetu, a neki da Let 3 nije adekvatan izbor. Na Twitteru su fanovi Eurovizije i Dore pokrenuli raspravu na tu temu.

"Jako sam sretan što je Let 3 pobijedio na Dori 2023., a nije bio ni blizu bodova. Tako je fascinantno koliko su ekstremni osjećaji ljudi o ovoj pjesmi, Ili je vole ili mrze. Ipak, ŠČ!" napisao je jedan korisnik.

S druge strane, neki fanovi Dore i Eurovizije tvrde da je riječ o političkoj provokaciji. Zbog toga smatraju da treba diskvalificirati Hrvatsku s natjecanja.

Jedan korisnik upitao je postoji li mogućnost diskvalifiracije Hrvatske jer su jasno vidljive skrivene poruke za ruskog predsjednika, a to nije po pravilima Europske radiodifuzne unije.

Vezani članci
25. travanj 2024 15:11