StoryEditor

IZBORI U ČEŠKOJ Novi predsjednik bit će ili bivši premijer ili umirovljeni NATO-ov general

Drugi krug izbora održat će se 28. i 29. siječnja, a prema izbornim anketama više šanse za pobjedu ima Petr Pavel

16/01/2023 u 21:19 h
14588
Pexels

Prema rezultatima predsjedničkih izbora u Češkoj, u drugom krugu sučelit će se bivši premijer Andrej Babiš te umirovljeni NATO-ov general Petr Pavel. Nakon što su prebrojani gotovi svi glasovi, Petr Pavel ostvario je malu prednost nad Babišem u prvom krugu, piše Hina. 

Andrej Babiš vodio je za vrijeme prebrojavanje glasova, no na kraju je osvojio 35,15 posto dok je Pavel osvojio 35,24 posto glasova. Drugi krug izbora održat će se 28. i 29. siječnja, a prema izbornim anketama više šanse za pobjedu ima Petr Pavel.

Za razliku od aktualnog predsjednika Miloša Zemana koji se za vrijeme svog mandata zalagao za suradnju s Kinom i, do invazije, s Rusijom, Pavel i Babiš manje su orijentirani prema tom dijelu svijeta. Andrej Babiš jedan je od najbogatijih ljudi u Češkoj, a uoči prvog kruga izbora oslobođen je presude od prikrivanja vlasništva u jednoj tvrtki koja je dobila europska sredstva za mala poduzeća. Iako postupak oslobađajuće presude još nije pravomoćan te odvjetništvo još uvijek može podnijeti žalbu, ova oslobađajuća presuda znatno je promijenila raspoloženje u jednom djelu češke javnosti uoči izbora, piše Deutsche Welle

General Petr Pavel u svojoj 30-godišnjoj vojnoj karijeri bio je šef vojnog odbora u NATO-u te načelnik glavnog zapovjedništva u češkoj vojsci, a za vrijeme Domovinskog rata spasio je jednu od francuskih opkoljenih postrojbi zbog čega je odlikovan Ordenom francuske legije časti. Ipak, dio javnosti mu zamjera što je bio član Komunističke partije prije 1989. godine.

Vezani članci
26. travanj 2024 05:00