StoryEditor

IZLOŽBA STUDENATA KOSTIMOGRAFIJE Moda koja progovara o ekologiji i globalnim problemima

Radovi su nastali u sklopu međunarodne radionice

23/03/2023 u 20:49 h
<p>izložba radova TTF galeriji<br />
 </p>
izložba radova TTF galeriji  Patricija Turkalj/GLOBAL

Haljina koja predstavlja otapanje ledenjaka, kreacija od propagandnih letaka, ili kostim koji oponaša šumsku gljivu, samo su neki od studentskih radova koji su se našli na izložbi Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Sve je to plod radionice koja se održava jednom godišnje u suradnji sa srodnim fakultetima iz Srbije i Slovenije.

Riječ je o EDU međunarodnoj studentskoj radionici kostimografije, mode i tekstilnog oblikovanja te likovne kritike i eseja. Autorice projekta su profesorice Ivana Bakal s Tekstilno-tehnološkog fakulteta te Silva Kalčić s Filozofskog fakulteta u Splitu, a organizator projekta je Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti. Radionica se održala u prosincu na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, u čijoj su galeriji radovi izloženi od kraja veljače do 5. travnja.

Ekološke teme

Studenti kostimografije morali su osmisliti i izraditi kostime na temu recikliranja, zero wastea i globalnih problema. Zato je svaka kreacija svojim materijalom i dizajnom bila u skladu s tim temama.

"Moja je tema bila otapanje ledenjaka pa je cijeli koncept rada nastao na tome. To su kostimi inspirirani globalnim problemima, pokušali smo ih prezentirati kroz materijale. Primjerice, ja sam koristila geotekstil koji podsjeća na ledenjak, a plave vrpce na haljini predstavljaju vodu, odnosno otapanje leda", rekla je studentica Sara Bardić o svom radu.

image

rad studentice Sare Bardić

Patricija Turkalj/GLOBAL

Radionice su od 18 studenata iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, iziskivale mnogo vremena, nerijetko su se okupljali ujutro, a odlazili tek u večernjim satima.

"Pet dana se čini puno, ali to je zapravo jako malo. U tom vremenu treba se osmisliti, započeti i dovršiti svoj rad", istaknula je studentica Ema Marković Imbrija koja je za svoj rad koristila drugačiji materijal – propagandne letke koje studenti dobivaju ispred zgrade fakulteta.

Važna je suradnja

Sve je počelo prije deset godina, kada se održala prva međunarodna radionica. Cilj radionica je stjecanje znanja i usavršavanje kreativnih i individualnih vještina kao dodatak nastavnog programa pa tako mentori obilaze mlade autore i usmjeravaju ih u radu. Studenti su na kreacijama radili zajedno, što je bio i jedan od motiva radionice, stvoriti sinergiju.

image

izložba radova u TTF galeriji

Patricija Turkalj/GLOBAL

"Zanimljivo je raditi sa stranim studentima jer u takvom okruženju postoji mnogo različitih ideja. Razlikujemo se i mi koji dolazimo s istoga fakulteta, ali kada je riječ o različitim državama, potpuno su nam različiti koncepti i razmišljanja. Ali uspjeli smo pronaći zajednički jezik", rekla je Sara.

Profesorica Ivana Bakal objasnila je da tekstilni otpad i otpad modne industrije predstavljaju velike probleme. U skladu sa zadanim temama, materijali s kojima su studenti radili bili su reciklirani.

"To su materijali koji su nam donirani od fakulteta, nešto što se dugo nije koristilo i umjesto da takvi materijali samo stoje, mi smo od njih uspjeli nešto napraviti", istaknula je Ema. Radionice su oduvijek na neki način bile vezane uz reciklažu, poručila je profesorica Bakal.

Vezani članci
20. travanj 2024 06:13