StoryEditor

KOST U OTPADU Student Medicinskog fakulteta pronašao ljudske ostatke među građevinskim otpadom?

Student tvrdi da je osim kosti pronašao i presjek mozga u formalinu

10/03/2023 u 08:42 h
14887
MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Student Medicinskog fakulteta u Zagrebu snimio je u blizini fakultetskog Zavoda za anatomiju kost za koju tvrdi da je ljudska, kao i dokumentaciju preminulih osoba bačene zajedno s građevinskim otpadom, prenosi Jutarnji list. Dokumenti sadrže podatke o imenu i prezimenu, spolu, datumu rođenja i smrti, OIB-u, uzroku smrti te ostale osobne podatke, a bačeni su zajedno s otpadom nastalim tijekom obnove kompleksa na Šalati.

Etički prekršaj

"Fotografija je snimljena u nedjelju navečer. Bilo je tu svega, kosti i staklenki, konkretno jedna s presjekom mozga u formalinu, bačena u običan kontejner za šutu", izjavio je student za Jutarnji list.

Tvrdi da to nije bila jedina kost te da je uočio i razne preparate u formaldehidu, a da se radi o ljudskoj kosti, potvrdilo je i više je profesora Medicinskog fakulteta.

"Ako je sve to istina, jasno je da je riječ i o etičkom prekršaju i nečuvenoj bahatosti. Činjenica je da se iseljavanje fakulteta zbog obnove provodi stihijski i nekontrolirano, a moguće je da je ovaj pronalazak posljedica toga", rekao je jedan od profesora.

Pročelnik Zavoda za anatomiju i kliničku anatomiju Zdravko Petanjek tvrdi da fotografija djeluje namješteno te da je student iznio niz neistinith informacija.

'Nisu uočene nepravilnosti'

"Inspekcijskim nadzorom nisu uočene nikakve nepravilnosti te je naglašeno kako je pohrana preparata izvršena po najvišim standardima te da se funkcioniranje programa donacije odvija profesionalno uz poštivanje svih etičkih standarda. Također je utvrđeno da se zbrinjavanja anatomskog materijala odvija na odgovarajući način te da postoji sva prateća dokumentacija", odgovorio je Petanjek za Jutarnji list. 

Student tvrdi da je u mjesec dana u otpadu koji nastane prilikom renovacije nekoliko puta vidio ljudsku kost, prenosi Danas.hr. Osim bedrene kosti, objasnio je da je vidio i ljudske kralješke, nadlaktičnu kost i rebra. Smatra i da su profesori vidjeli kosti jer je u blizini parkiralište.

"Takve se kosti koriste za učenje anatomije na fakultetu. Prave su, od stvarnih ljudi i dobivaju se od donatora. Ovo je sramotno što se događa. Treba biti human i pokazati pijetet ljudima koji su donirali svoje kosti kako bi studenti na njima učili", zaključio je student.

Vezani članci
28. travanj 2024 08:17