StoryEditor

MEDICINSKI FAKULTETI Ukinut staž u obiteljskoj medicini, studenti tražili pravo izbora

‘Spremnost za rad u zdravstvenom sektoru subjektivan je osjećaj pojedinca te smatramo da trenutne opcije dopuštaju svima da odaberu smjer koji žele nastaviti nakon diplomiranja‘, komentirao je Studentski zbor Medicinskog fakulteta u Osijeku

13/11/2022 u 21:52 h
<p>Medicinski fakultet i stručno osposobljavanje prema novoj reformi zdravstva</p>
Medicinski fakultet i stručno osposobljavanje prema novoj reformi zdravstvaUNSPLASH

Nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti najavio da tek diplomiranim liječnicima prijeti obvezna godina dana rada u području primarne zdravstvene zaštite, svi medicinski fakulteti jednoglasno su se usprotivili toj odluci. Predstavnici njihovih studentskih zborova iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka prisustvovali su tako sastanku u Ministarstvu zdravstva na kojem su izrazili svoje nezadovoljstvo novim prijedlogom Zakona. Njihovi vapaji potom su prihvaćeni te nova odluka ne ulazi u konačnu proceduru, objavljeno je na Instagram profilu Studentskog zbora Medicinskog fakulteta u Zagrebu. 

'Šest plus' godina nije dovoljno?

"Uvažili smo određene prijedloge te odlučili promijeniti koncept s činjenicom i tendencijom da suština ipak ostane ista. A to je pružanje dodatne edukacije mladim liječnicima, dodatno skupljanje iskustva. Prihvatili smo prijedlog u javnom savjetovanju. Godina dana u primarnoj zdravstvenoj zaštiti neće biti obvezna", naglasio je Beroš na završnoj javnoj raspravi u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Studenti medicine poručili su da bi rad u sektoru obiteljske medicine dodatno produžio njihov studij koji već ionako sada traje šest godina. Osim toga, ovakve regulative sprječavaju ih od upisa na specijalizaciju. Novim Zakonom ostali bi bez prava izbora.

"Spremnost za rad u zdravstvenom sektoru subjektivan je osjećaj pojedinca te smatramo da trenutne opcije dopuštaju svima da odaberu smjer koji žele nastaviti nakon diplomiranja", rekao je za Global Studentski zbor Medicinskog fakulteta u Osijeku, a istog su mišljenja svi ostali predstavnici Studentskih zborova medicinskih fakulteta u Hrvatskoj.

Diplomiranim studenti medicine prijašnjih su godina nakon završetka studija mogli samostalno izabrati gdje žele obavljati stručni rad. Osim obiteljske medicine, veliki broj studenata odlučivao se na rad u vanbolničkoj hitnoj ili na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu. Njihovu borbu za prava podržao je i Hrvatski studentski zbor. Smatraju da bi svaki mladi liječnik u  Hrvatskoj trebao imati mogućnost odabira radnog mjesta te se strogo protive radu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

'Nema prepreke da počnu raditi'

Međutim, ministar Beroš u listopadu nije u tome vidio problem. Dapače, njegov je cilj bio privući i zainteresirati mlade ljude za obiteljsku medicinu s obzirom na činjenicu da Hrvatskoj nedostaje stručnog medicinskog osoblja.

"Nije to dodatan posao. Rekao bih čak da je to olakšanje za obiteljskog liječnika. Nije to podučavanje. Ljudi su završili medicinski fakultet, dobili su licencu Hrvatske liječničke komore i, prema zakonima Europske unije i Hrvatske, nema prepreke da počnu raditi", istaknuo je ministar Beroš u listopadu za Novu TV. te dodao da mladima trebaju dodatni edukacijski mehanizmi da bi izgubili strah od struke i osposobili se za samostalan rad.

"Smatramo da novodiplomirani liječnici, bez obzira na daljnji izbor, svojim radom i trudom, pomažu revitalizaciji sustava i da su vrijedni članovi zajednice medicinskih djelatnika", zaključili su iz Studentskih zborova Medicinskih fakulteta.

Svi za jednog, jedan za sve

Studenti sa svih šestih godina medicinskog usmjerenja jednoglasno su glasovali za izmjenu prijedloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Nacionalnu anketu, provedenu među studentima medicina sva četiri hrvatska sveučilšta, ispunilo je čak 84 posto studenata šeste godine studija. Od tog broja, 99 posto studenata glasovalo je protiv uvođenja promjena u područje njihove struke nakon diplomiranja.

Vezani članci
28. travanj 2024 16:02